Rast beleže deonice kompanija u sektorima zdravstva i nekretnina

Padaju cene akcija na evropskim berzama

BerzaNovacSvetVesti

27.12.2021 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs

Padaju cene akcija na evropskim berzama Padaju cene akcija na evropskim berzama
Akcija na evropskim tržištima na početku današnjeg trgovanja koje se odvija u smanjenom obimu zbog praznika su pale, uzimajući u obzir da je širenje... Padaju cene akcija na evropskim berzama

Akcija na evropskim tržištima na početku današnjeg trgovanja koje se odvija u smanjenom obimu zbog praznika su pale, uzimajući u obzir da je širenje omikron soja korona virusa u svetu obeshrabrilo investitore.

Evropski indeks STOXX 600 je pao za 0,2 odsto na jutarnjem trgovanju, nakon mešovitih rezultata koje beleže akcije na azijskom trgovanju, prenosi Reuters.

Među najvećim gubitnicima u Evropi su banke i tehnološke firme, koje su povukle referentne berzanske indekse naniže, a na nizbrdici su i akcije naftnih kompanija usled pada cene nafte. S druge strane, deonice preduzeća u zdravstvenom i sektoru nekretnina su ojačale.

Berze u Britaniji, Australiji i Hong Kongu su zatvorene zbog praznika, dok će Wall Street nastaviti trgovanje 27. decembra.

Avio-kompanije širom sveta su otkazale više od 4.500 letova tokom božićnog vikenda zbog neizvesnosti vezane za omikron varijante virusa, a Kina je u prethodna dva dana prijavila najveći dnevni porast lokalnih infekcija u proteklom 21 mesecu.

Istovremeno, Francuska je u petak zabeležila još jedan rekordan broj zaraženih, što je navelo vladu da sazove vanrednu sednicu na kojoj bi mogle da budu donete nove mere ograničenja.

Referentni indeks najlikvidnijih akcija na Pariskoj berzi KAK 40 ostao je stabilan na otvaranju današnjeg trgovanja.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.