SKGO unapređuje proces planiranja, budžetiranja i kontrole javnih rashoda

Paket podrške za više od 30 lokalnih samouprava

InfrastrukturaInvesticijeNovacVesti

23.5.2022 17:31 Autor: Stanislav Stanišić 11

Paket podrške za više od 30 lokalnih samouprava Paket podrške za više od 30 lokalnih samouprava
Stalna konferencija gradova i opština pokrenula je, u saradnji sa Programom EU Exhange 6, pakete podrške koji su obuhvatili više od 30 lokalnih samouprava.... Paket podrške za više od 30 lokalnih samouprava

Stalna konferencija gradova i opština pokrenula je, u saradnji sa Programom EU Exhange 6, pakete podrške koji su obuhvatili više od 30 lokalnih samouprava. Kao glavni cilj ove aktivnosti navedeno je povećanje kredibiliteta planiranja, programskog budžetiranja i kontrole izvršenja javnih rashoda na lokalnom nivou u Srbiji.

„U okviru Programa nastavlja se višegodišnji rad sa lokalnim samoupravama na unapređivanju procesa lokalnog planiranja i realističnog finansiranja prioriteta“, objašnjavaju za Biznis.rs iz Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Oni navode da je na javnom pozivu za izbor korisničkih lokalnih samouprava za dodelu paketa podrške u tri oblasti (za izradu plana razvoja, izradu srednjoročnog plana i unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata) primljeno ukupno 67 prijava.

„Podrška, u okvirnom trajanju od 12 meseci po svakom paketu, realizovaće se na osnovu Sporazuma o saradnji koji će biti zaključeni sa svakom izabranom lokalnom samoupravom i uključuje pružanje ekspertize kroz neposredan rad na pripremi definisanih planskih dokumenata i organizovanje pratećih proceduralnih aktivnosti i izgradnju kapaciteta“, ističu iz SKGO.

Sprovođenje paketa stručne podrške u oblastima razvojnog i srednjoročnog planiranja, kapitalnog planiranja i budžetiranja i transparentnog upravljanja budžetom, biće zasnovana na reformskim i zakonskim zahtevima, propisanim metodologijama, kao i dobrim praksama i dostupnim priručnicima i uputstvima.

U skladu sa dizajnom Programa i konkursnim smernicama, predviđena je komplementarna podrška za uvođenje javnog budžetskog portala za 10 lokalnih samouprava iz reda izabranih po navedenim konkursima.

„Svim lokalnim samoupravama u Srbiji u okviru Programa EU Exchange 6 na raspolaganju je savetodavna podrška SKGO za pitanja lokalnog razvojnog i srednjoročnog planiranja i planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata. Kada je reč o direktnoj podršci u vidu paketa za lokalne samouprave, sredinom 2023. godine biće raspisan još jedan javni poziv koji će takođe obuhvatiti tri konkursa za navedene oblasti, i omogućiti podršku u sličnom obimu“, zaključuju iz SKGO.

Tri paketa podrške

U okviru Konkursa za dodelu Paketa podrške za izradu plana razvoja odabrano je ukupno 12 lokalnih samouprava, i to: opštine Boljevac, Vrnjačka Banja, Krupanj, Kraljevo, Veliko Gradište, Požarevac, Kruševac, Smederevska Palanka, Šabac, Surdulica, Gadžin Han i Čačak.

U okviru Konkursa za dodelu Paketa podrške za izradu srednjoročnog plana izabrano je ukupno 10 lokalnih samouprava, i to: Bela Palanka, Ražanj, Novi Pazar, Merošina, Niš, Raška, Sombor, Kanjiža, Bačka Topola i Aleksinac.

U okviru Konkursa za dodelu Paketa podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata izabrano je ukupno devet lokalnih samouprava, i to: Pirot, Vranje, Požarevac, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Sremska Mitrovica, Prijepolje, Leskovac i Aranđelovac.

Tagovi
POMOĆ TENDER
 • SNEZANA

  23.5.2022 #1 Author

  Odlicne vesti,jer Srbija nije samo Beograd

  Odgovori

 • kaćica

  23.5.2022 #2 Author

  Bas lepo da se malo pomogne malim opstinama.

  Odgovori

 • TATJANA

  23.5.2022 #3 Author

  Projekti sa najboljom osnovom bice finasirani

  Odgovori

 • IVAN

  23.5.2022 #4 Author

  Dobar potez

  Odgovori

 • DJORDJE1

  24.5.2022 #5 Author

  Tako i treba, da se podrže i lokalne samouprave.

  Odgovori

 • SANJA

  24.5.2022 #6 Author

  Samo napred

  Odgovori

 • Anna

  24.5.2022 #7 Author

  Savetodavna pomoć! Pa….bolje išta nego ništa… Valjda…

  Odgovori

 • Lelica

  24.5.2022 #8 Author

  Treba mnogo da se ulaze,toliko ima opstina po Srbiji koje su nerazvijene.

  Odgovori

 • JANA

  24.5.2022 #9 Author

  Bravo za inicijativu ,treba pomoci manja mesta tj opstine svaka cast

  Odgovori

 • MARA

  24.5.2022 #10 Author

  Tako je i treba ulagati u ne razvijene opstine.

  Odgovori

 • BRANA19

  25.5.2022 #11 Author

  Ovo je lepo. Treba im pomoci…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...