Visoke cene gasa razlog obustave rada hrvatske kompanije

Petrokemija napokon pokreće pogone

RegionVesti

18.7.2023 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Petrokemija napokon pokreće pogone Petrokemija napokon pokreće pogone
Fabrike Petrokemije ugašene su u martu prošle godine zbog previsoke cene gasa, a nakon što su Ina i PPD prodali kutinsku kompaniju turskoj Yildirim... Petrokemija napokon pokreće pogone

Fabrike Petrokemije ugašene su u martu prošle godine zbog previsoke cene gasa, a nakon što su Ina i PPD prodali kutinsku kompaniju turskoj Yildirim grupi proizvodnja se konačno budi.

Rukovodstvo predvođeno Alijem Odabašem (Ali Odabas) saopštilo je da će puštanje u rad fabrike trajati do kraja jula, a sindikalni poverenik za N1 kaže da se amonijak već proizvodi, uskoro će se proizvoditi i mineralna đubriva, a gas, koji je ključna sirovina, kupljen je od PPD-a, piše SEEbiz.

U toku su kolektivni pregovori o povećanju zarada.

Nakon što je Petrokemija mirovala punih 15 meseci, ovih dana iz kutinskih pogona dopire buka, proizvodnja je konačno počela. Ovo je danas i zvanično potvrdila Uprava, navodeći da je prošlog vikenda počela proizvodnja amonijaka, a do kraja meseca postepeno će početi sa radom pogoni za proizvodnju finalnih proizvoda uree, KAN i AS đubriva.

Nisu, međutim, odgovorili na pitanje u vezi nabavke i cene gasa, koji je ključna sirovina za proizvodnju, a Davor Rakić, glavni poverenik Sindikata EKN Petrokemije, kaže za N1 da je Uprava nedavno potpisala gasni ugovor sa PPD-om, ali na dva meseca. Naravno, Rakić ne zna ugovorenu cenu, niti zna da li će nešto od HEP-ove junske prodaje viškova gasa završiti u kutinskim pogonima. On dodaje da Petrokemija troši minimalno 64.000 kubnih metara gasa na sat, a u punoj proizvodnji oko 80.000 kubika.

Inače, u maju, kada je došao novi većinski vlasnik iz Turske, Yildirim grupa , sindikat je digao uzbunu i održavao mitinge i konferencije za novinare zbog zabrinutosti za sudbinu fabrike i radnika.

U normalnim okolnostima Petrokemija je najveći potrošač gasa u Hrvatskoj, što znači da u uslovima pune proizvodnje čini oko 20 odsto domaće potrošnje gasa. Kao razlog za gašenje fabrike u martu prošle godine, tadašnja Uprava, kada je kompanija još bila u većinskom vlasništvu INA-e i PPD-a (preko kompanije Terra Mineralna Gnojiva, od 2018. godine), navela je previsoku cenu gasa u vreme energetske krize, pa je u međuvremenu kutinska kompanija uvozila mineralna đubriva sa jeftinijih tržišta, čak i iz Rusije. Cene gasa su sada znatno pale, pa se na berzi kreću oko 30 evra po megavat-satu.

Menadžment, koji je nedavno predvodio Ali Odabaš, predstavnik turske Yildirim grupe, objavio je početkom meseca na korporativnom sajtu da su počele pripreme za puštanje u rad svih proizvodnih pogona do 31. jula i da je kratkoročno povećanje emisija otpadnih gasova u vazduh i moguća je buka. Međutim, kažu da se ne očekuje prekoračenje graničnih vrednosti, a kvalitet vazduha će se pratiti merenjima na stanicama lokalne mreže, kao i na državnoj mernoj stanici Kutina 1.

Dim u gradu
Foto: Rawpixel.com

Ulaganje u modernizaciju pogona i podizanje ekoloških standarda proizvodnje glavna je stvar za održivu budućnost kutinske fabrike i očekuje se od Yildirim grupe, koja je vlasnik oko 54 odsto Petrokemije, sa državom koja je (za sada) suvlasnik oko 40 odsto, od čega CERP drži 17,9 odsto. Uostalom, ekološke dozvole koje su izdate Petrokemiji daće ritam – jer bez ulaganja ove dozvole ne mogu da se produže, a i Turci čekaju da otkriju mape i daju detalje svog investicionog plana. Otvoreno je i pitanje da li će, i po kojoj ceni, država prodati svoj udeo Turcima. Podsetimo, predstavnik CERP-a prošle godine, kada je odlučeno da se Petrokemija izbaci sa Zagrebačke berze, nije se pojavio na skupštini na kojoj je, kao manjinski akcionar, imao priliku da traži pravičnu odštetu, u iznosu od 333 miliona kuna.

Prema onome što su objavili Ina i PPD, u periodu od 2019. do 2022. godine u fabriku su uložili 293 miliona kuna, iako nisu precizirali šta tačno podrazumeva taj iznos. Ugovorom o dokapitalizaciji i restrukturiranju iz 2018. godine bilo je predviđeno da ulaganja u roku od deset godina dostignu 600 miliona kuna, što bi podrazumevalo i značajna ulaganja u podizanje ekoloških standarda. Treba znati da su Turci preuzimanjem Petrokemije od Ine i PPD-a preuzeli i obaveze iz tog ugovora.

Ukratko, julsko puštanje fabrike u rad samo je prvi korak u podizanju Petrokemije „iz mrtvih”, nakon što je 28. aprila zaključena transakcija između Yildirim grupe i kompanije Terra Mineralna Gnojiva.

„Postrojenja su puštena iz prve, bez ikakvih zastoja, što znači da su radnici sve ovo vreme dok je proizvodnja bila u zastoju, obavljali svoje zadatke, a radili su na održavanju, čišćenju i remontu“, kaže Rakić.

U Petrokemiji ima više od hiljadu radnika i redovno su primali plate dok su pogoni stajali, ali je bilo odlazaka, čak i otkako su početkom maja došli turski vlasnici, jer nije bilo izvesno da će proizvodnja zaista uskoro početi. U poslednjih mesec i po dana svi su radili samo u jednoj smeni, što je, takođe, izazvalo strahove i nezadovoljstvo jer je za neke radnike to značilo smanjenje zarada, a samo u tom poslednjem periodu firmu je napustilo oko 15 radnika, kaže Rakić. U međuvremenu, menadžment je shvatio „da nema smisla ovako nastaviti”, dodaje čelnik sindikata, a u toku su pregovori o novom kolektivnom ugovoru, pošto je stari istekao 30. juna. Najvažnija stavka je povećanje plata i drugih materijalnih prava.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...