Za četiri godine u dve kompanije uloženo 1,9 milijardi evra

Rudarska industrija pokreće Bor

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

3.10.2022 16:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rudarska industrija pokreće Bor Rudarska industrija pokreće Bor
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Bor postao važan centar Srbije i Evrope zahvaljujući rudarstvu koje je pokretačka... Rudarska industrija pokreće Bor

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Bor postao važan centar Srbije i Evrope zahvaljujući rudarstvu koje je pokretačka snaga razvoja i napretka i da će država nastaviti da sprovodi plan o razvoju rudarstva u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

Rudarstvo je, kako je rekla, povećalo učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije sa 1,9 odsto u 2021. godini na 2,6 odsto u drugom kvartalu ove godine, što znači da je doprinelo ekonomskom razvoju ne samo u istočnoj, već u celoj Srbiji.

Ona je navela da je plan da se rudarstvo u Srbiji razvija u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. „Želimo da se rudarstvo u Srbiji razvija, da bude zeleno, i da uz povećanje proizvodnje imamo i povećanje kvaliteta života ljudi u Boru, kroz bolju zaštitu životne sredine“, rekla je Mihajlović, prenosi Beta.

Istakla je da je RTB Bor u godini pre privatizacije imao obaveze veće od 1,5 milijardi dolara, gubitak iznad visine kapitala, veći od 610 miliona dolara.

„I danas je država vlasnik 37 odsto kompanije. Isplaćeni su odmah stari dugovi, a za manje od četiri godine Zijin je uložio više od 1,9 milijardi evra. Prosečna plata zaposlenih koja je 2018. godine iznosila oko 68.000 dinara, danas je na nivou od oko 100.000 dinara. Broj zaposlenih povećan je na više od 7.000 radnika“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da se u rudnicima koji su doskora bili ruinirani, a danas su bezbedni za rad poštuju svi tehnički standardi i procedure.

Mnogo toga je, prema njenim rečima, urađeno u oblasti zaštite životne sredine, uloženo je više od 250 miliona evra, ali „moramo još mnogo više da radimo, jer danas nema rudarstva bez zdrave životne sredine“.

  • SUNCOKRET

    3.10.2022 #1 Author

    Daj boze da je sve to što je rekla ministarka tacno ali nekako uvek sumnjam.

    Odgovori

  • goca87

    4.10.2022 #2 Author

    Nadamo se da je tako…

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.10.2022 #3 Author

    Da vidimo sta ce od ovoga da se obistini…

    Odgovori

  • BOJANA

    5.10.2022 #4 Author

    Odlično ako bude tako.

    Odgovori

  • Ceca

    16.10.2022 #5 Author

    Ma kako da ne

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...