unapređenje digitalnih veština i pomoć kompanijama

PKS: Digitalizacija usluga prioritet privrednih komora Zapadnog Balkana

PoslovanjePreduzetnikRegionSrbijaVesti

22.9.2022 14:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

PKS: Digitalizacija usluga prioritet privrednih komora Zapadnog Balkana PKS: Digitalizacija usluga prioritet privrednih komora Zapadnog Balkana
Snažnija promocija digitalnih servisa, unapređenje digitalnih veština i pomoć kompanijama u procesu digitalne transformacije poslovanja su prioriteti privrednih komora Zapadnog Balkana. To su ocenili... PKS: Digitalizacija usluga prioritet privrednih komora Zapadnog Balkana

Snažnija promocija digitalnih servisa, unapređenje digitalnih veština i pomoć kompanijama u procesu digitalne transformacije poslovanja su prioriteti privrednih komora Zapadnog Balkana.

To su ocenili učesnici Digitalne akademije koja se na Brezovici održava u organizaciji Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), saopšteno je u četvrtak.

Generalna sekretarka KIF ZB6 Tatjana Šterjova Duškovska, rekla je da privredne komore moraju da prate promene na tržištu i razvijaju usluge i servise koji će doprineti konkuretnosti i boljoj saradnji kompanija u regionu, imajući u vidu evropsku perspektivnu regiona Zapadnog Balkana.

„Važno je da komore budu podrška kompanijama u razvoju i korišćenju digitalnih alata“, rekla je Duškovska i dodala da je trodnevna akademija, uz učešće eksperata iz regiona prilika za predstavljanje najboljih digitalnih servisa za kompanije, njihovo funkcionisanje, ali i mogućnost primene u drugim komorama.

Rukovoditeljka Odseka Evropske komisije za digitalnu transformaciju Malgorcata Nikovska, rekla je da je fokus digitalne transformacije u Evropskoj uniji na umrežavanju, razvoju poslovne infrastrukture i veština korišćenja digitalnih servisa, kao i na finansijskoj podršci kompanijama u digitalizaciji poslovanja.

„Samo 60 odsto kompanija u EU je digitalno pismeno, a naš cilj je da u narednih deset godina većina kompanija u potpunosti koristi digitalne servise. Zato razvijamo digitalne habove gde ljudi mogu da dobiju direktnu pomoć u ovom procesu“, rekla je Nikovska.

Foto: mduls.gov.rs

Direktorka za razvoj politika Evrokomore (Eurochambres) Lina Konstantinopolu, rekla je da kompanije u EU i regionu Zapadnog Balkana sve više investiraju u razvoj digitalnih alata, ali se suočavaju s nedostatkom finansijske podrške u ovoj oblasti.

„Važno je da pružimo podršku razvoju servisa koji bi ubrzali formiranje jedinstvenog regionalnog tržišta i lakši protok roba, kapitala, usluga i ljudi“, rekla je Konstantinopolu.

Po rečima eksperta za razvoj usluga u Sekretarijatu CEFTA Zdravka Ilića, digitalizacija doprinosi bržem protoku informacija i uštedi troškova poslovanja.

CEFTA, kako je rekao, pruža podršku kompanijama kroz pojednostavljenje trgovinskih procedura i razvoj servisa koji omogućavaju brzu razmenu informacija između kompanije, kao i carinskih službi.

„Digitalna akademija“ od 20. do 23. septembra organizovana je uz podršku Evropske komisije i Evrokomore, a okupila je više od četrdeset predstavnika komora regiona i eksperata za razvoj digitalnih servisa iz Italije, Mađarske, Austrije i Hrvatske.

Centar za digitalnu transformaciju PKS predstavio je projekat realizovan u saradnji s Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Austrijskom privrednom komorom (WKO).

„Tokom tri godine sprovođenja tog projekta, obučeno je i sertifikovano (ISO 17024 standard) 68 konsultanta iz oblasti poslovnih modela i procesa, e-trgovine i društvenih medija, kao i IT bezbednosti i GDPR-a, veštačke inteligencije“, rekla je Tijana Kolaković koja je sprovela tu obuku.

Obučeno je, kako je rekla i šest trenera koji su dobili sertifikat CDT za edukaciju buduće generacije sertifikovanih konsultanata. Plan je da se obuči oko 100 sertifikovanih konsultanata u naredne dve godine kako bi se omogućilo da  1.000 kompanija prođe proces konsaltinga CDT-a u okviru Programa podrške digitalnoj transformaciji za mikro, mala i srednja preduzeća.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...