Prilika za unapređenje poslovanja

PKS: Više od 1.700 prijava za uvođenje bezgotovinskog plaćanja kroz POS program

SrbijaVesti

3.10.2023 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

PKS: Više od 1.700 prijava za uvođenje bezgotovinskog plaćanja kroz POS program PKS: Više od 1.700 prijava za uvođenje bezgotovinskog plaćanja kroz POS program
Za unapređenje poslovanja kroz uvođenje bezgotovinskog plaćanja odlučilo se više od 1.700 trgovaca koji su se u proteklih šest meseci prijavili za POS program... PKS: Više od 1.700 prijava za uvođenje bezgotovinskog plaćanja kroz POS program

Za unapređenje poslovanja kroz uvođenje bezgotovinskog plaćanja odlučilo se više od 1.700 trgovaca koji su se u proteklih šest meseci prijavili za POS program i besplatnu instalaciju terminala i eCommerce rešenja.

To su saopštili predstavnici Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje – „Bolji način” na Info danu za mikro i male biznise u Privrednoj komori Srbije (PКS), piše Beta.

Na tom skupu razgovaralo se o najnovijim trendovima u oblasti digitalizacije poslovanja i plaćanja, i o načinu prijave za POS program.

Tim lider projekta „Bolji način” ispred GIZ-a za Srbiju Zlatko Milikić je rekao da je cilj da se do 2026. godine podrži širenje prihvatne infrastrukture za bezgotovinska plaćanja na 25.000 prodajnih mesta, kao i šaltera i tako se građanima ponudi više izbora prilikom plaćanja, a malim biznisima i institucijama pomogne da ponude bolju i efikasniju uslugu.

„Veća zastupljenost bezgotovinskog plaćanja direktno doprinosi fer konkurenciji, unapređenju kvaliteta javnih usluga, digitalizaciji poslovanja i u najširem smislu bržem ekonomskom razvoju naše zemlje i poboljšanju kvaliteta života svih nas. Naše analize su pokazale da ako bi bezgotovinska plaćanja u Srbiji dostigla prosek Centralne i Istočne Evrope, to bi moglo da utiče na smanjenje obima sive ekonomije za 3,4 odsto BDP-a odnosno povećanje budžetskih prihoda za 700 miliona evra godišnje“, kazao je Milikić.

POS program je okosnica Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje, koja je zajednički projekat GIZ-a u ime Nemačke razvojne saradnje i kompanija Mastercard i Visa, a sprovodi se pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija.

„Posvećeni smo unapređenju i razvoju preduzetništva u Srbiji, a smatramo da je obezbeđivanje povoljnih uslova za prihvatanje bezgotovinskog plaćanja jedan od ključnih koraka u tom smeru. Zato smo sa zadovoljstvom prihvatili priliku da se pridružimo promociji Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje ‘Bolji način’“, rekla je direktorka Sektora preduzetništva u Privrednoj komori Srbije Branislava Simanić.

Za POS program privrednici mogu da se prijave putem sajta boljinacin.rs/prijave-za-pos ili u ekspoziturama devet banaka koje učestvuju u programu.

  • tamara71

    3.10.2023 #1 Author

    Jos samo CBDC i sve ce da bude tacno kako su zamislili, bolje po gradjane naravno

    Odgovori

  • Jj992

    3.10.2023 #2 Author

    Korisno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...