U pitanju je 25.000 tona sekundarnih sirovina

Počela demontaža 435 kilometara starih pruga u Srbiji

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

7.3.2022 12:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Počela demontaža 435 kilometara starih pruga u Srbiji Počela demontaža 435 kilometara starih pruga u Srbiji
U železničkoj stanici Senta, na pruzi Senta – Kanjiža, započeli su radovi na demontaži 435 kilometara starih pruga u Srbiji, koje se decenijama ne... Počela demontaža 435 kilometara starih pruga u Srbiji

U železničkoj stanici Senta, na pruzi Senta – Kanjiža, započeli su radovi na demontaži 435 kilometara starih pruga u Srbiji, koje se decenijama ne koriste, saopštilo je danas preduzeće Infrastruktura železnica Srbije.

Predviđeno je uklanjanje 17 kilometara pruge Senta – Kanjiža, koja je zatvorena za železnički saobraćaj još 1978. godine, a istovremeno počinje i demontaža 14,3 kilometra duge pruge Petrovaradin – Beočin, na kojoj vozovi ne saobraćaju još od 2007. godine.

U naredne dve godine biće demontirane i pruge: Bečej – Senta (35,8 kilometara), Sečanj – Jaša Tomić (10,36), Sombor – Bački Breg (25,33), Sombor – Ridjica (28,11), Vladimirovci – Kovin (40,9), Bečej – Vrbas (36,92), Zrenjanin fabrika – Vršac (81,2), Horgoš – Kanjiža (13,51), Karavukovo – Bač (13,4), Žabalj – Bečej deonica Čurug – Bečej (31), Kikinda – Banatsko Aranđelovo (32,91), Sombor – Apatin fabrika (21,6), Sopot Požarevački – Kostolac (32 kilometra), navodi Beta.

Reč je, kako je navedeno, o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje.

Ističe se da je prethodnih decenija bilo više pokušaja da se uradi ovaj veliki posao i reši problem starih pruga u Srbiji, ali su se neuspešno završavali.

Nakon postupka javne prodaje, Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor sa kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji se budu dobili prilikom demontaže 15 pruga u Srbiji kao sekundarnih sirovina.

Reč je o oko 25.000 tona sekundarnih sirovina, čijom prodajom je Infrastruktura železnice Srbije ostvarila prihod od oko 302 miliona dinara.

Demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta Infrastruktura železnice Srbije biće oslobođena oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...