KOJE SU SVE MOGUĆNOSTI DA MLADI UMANJE TROŠKOVE NA POČETKU POSLOVANJA

Početnici u biznisu ne moraju da plaćaju poreze

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

22.4.2021 10:21 Autor: Gordana Bulatović 11

Početnici u biznisu ne moraju da plaćaju poreze Početnici u biznisu ne moraju da plaćaju poreze
Početnicima u biznisu je, prema svim dostupnim istraživanjima, osim obezbeđivanja sredstava za otpočinjanje posla, najveća briga plaćanje nameta državi. Osim što imaju problem u... Početnici u biznisu ne moraju da plaćaju poreze

Početnicima u biznisu je, prema svim dostupnim istraživanjima, osim obezbeđivanja sredstava za otpočinjanje posla, najveća briga plaćanje nameta državi. Osim što imaju problem u razumevanju poreskih i drugih procedura, mladi preduzetnici se najviše žale da, na početku poslovanja, svaki namet države, koji je obično za njih previsok, preti da im ugasi posao i pre nego što su u njega ozbiljnije zakoračili.

Kako u razgovoru za Biznis.rs objašnjava poreski konsultant Đerđ Pap, u poreski sistem je inkorporirano dosta poreskih olakšica za mlade, po različitim osnovama i različitoj visini. Dodaje i da, u zavisnosti od potreba, sklonosti i načinu organizovanja svako može da pronađe onu opciju koja mu odgovara.

„Kao prvo, poresko oslobođenje mogu da koriste početnici u poslovanju, među kojima su najčešće mladi, koji registruju svoje privredno društvo ili preduzetničku radnju, pod uslovom da su u periodu od 12 meseci pre osnivanja, odnosno registrovanja poslovanja završili školovanje bilo ono srednje, više ili visoko obrazovanje  ili da su najmanje šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje“ navodi Pap.

Oslobođenje od poreza i doprinosa, u ovom slučaju, traje 12 meseci, počevši od dana započinjanja obavljanja delatnosti.

„Za vreme korišćenja poreske olakšice, iako su oslobođeni plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, korisnici olakšice uživaju sva prava iz zdravstvenog osiguranja, penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i mogućnost ostvarivanja naknade zarade u slučaju privremene sprečenosti za rad, odnosno bolovanja“, ističe Pap.

Jedna od mogućih opcija za poreske olakšice je kada poslodavci koji zapošljavaju mlade povratnike iz inostranstva, odnosno lica koja nisu navršila 40 godina i koja su najmanje 12 meseci pre zasnivanja radnog odnosa boravila u inostranstvu na stručnom usavršavanju, odnosno radi daljeg obrazovanja.

„U ovom slučaju moguće je ostvariti umanjenje osnovice za poreze i doprinose za zapošljavanje za isplaćene zarade mladih povratnika iz inostranstva, u visini od celih 70 odsto. Pravo na umanjenje može da se ostvari za period od pet godina od dana zaključenja ugovora o radu, nezavisno od promene poslodavca“, objašnjava Pap.

Postojeći propisi predviđaju još jednu olakšicu za mlade, one ispod 30 godina života.

„Ukoliko se mlada osoba odluči da osnuje svoju preduzetničku radnju i utvrdi da je najoptimalnije da poreze i doprinose plaćaju prema paušalno utvrđenoj poreskoj osnovici – takozvani „paušalci“, za sve njih je zakonodavac predvideo olakšicu u visini od 10 odsto od paušalno utvrđene osnovice. Za određene delatnosti, kao što su pravni poslovi, arhitektonska i inženjerska delatnost, kao i razne medicinske delatnosti, ta olakšica iznosi 30 odsto od paušalno utvrđene osnovice“, zaključuje Pap.

            

Tagovi
POREZI
  • Milovan94

    22.4.2021 #1 Author

    Odlično.

    Odgovori

  • Stefan

    22.4.2021 #2 Author

    Super

    Odgovori

  • Danijela

    22.4.2021 #3 Author

    Svakako korisna informacija.

    Odgovori

  • Goca BG

    22.4.2021 #4 Author

    Sjajna vest!

    Odgovori

  • Marija

    23.4.2021 #5 Author

    Treba mladim ljudima, koji žele da rade i da ostanu u zemlji dati olakšice za početak… Pozdravljam odluku!

    Odgovori

  • Dika

    23.4.2021 #6 Author

    Tako i treba, dati olakšice prilikom početka posla.

    Odgovori

  • MadMax

    23.4.2021 #7 Author

    To je to!

    Odgovori

  • Alex

    23.4.2021 #8 Author

    Bravo!!

    Odgovori

  • Jovana

    23.4.2021 #9 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • Katarina

    23.4.2021 #10 Author

    Divno

    Odgovori

  • MARE

    16.2.2022 #11 Author

    Treba imati na umu da nista nije besplatno , ali ako to neko ne zna ne treba ni da zapocinje posao , bespovratna sredstva se vracaju indirektno na odlozeno i sa kamatom, sto ne treba da obeshrabri samo treba imati u vidu te bespovratne troskove na duze staze. Kao pomoc preduzetnicima nedavno , evo vam pomoc da odrzite posao u zivotu trenutno ,ali ako za mesec dana ipak propadnes naredna bar tri moras da radis jer porez moras da platis .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...