Budžet za podršku najveći do sada

Podsticaji za organsku proizvodnju 380 miliona dinara

AgrobiznisBiznisPreduzetnikSrbijaVesti

20.12.2021 16:46 Autor: Stanislav Stanišić 3

Podsticaji za organsku proizvodnju 380 miliona dinara Podsticaji za organsku proizvodnju 380 miliona dinara
„Ukupan iznos sredstava za podsticaje za organsku proizvodnju u 2022. godini, na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju koju je... Podsticaji za organsku proizvodnju 380 miliona dinara

„Ukupan iznos sredstava za podsticaje za organsku proizvodnju u 2022. godini, na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju koju je Vlada Srbije usvojila, iznosi 380 miliona dinara, što je najveći budžet koji je do sada opredeljen za podsticaje za organsku proizvodnju“, navode za Biznis.rs iz Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organica“.

Od ukupnih sredstava za organsku biljnu proizvodnju namenjeno je 80 miliona dinara i za organsku stočarsku proizvodnju 300 miliona dinara. U odnosu na 2021. godinu ukupan budžet je uvećan za skoro 62 odsto, a u odnosu na pre pet godina rast iznosi 245,5 odsto.

U prethodnim godinama bila je evidentna podrška države, odnosno Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede koje intenzivno podstiče razvoj organske proizvodnje, i ova vrsta poljoprivrede sve više dobija na značaju i popularnosti. Istovremeno, intenzivno raste i interesovanje za bavljenje ovom proizvodnjom paralelno sa podizanjem svesti stanovništva o očuvanju i unapređenju životne sedine. Takođe se i potrošači sve više okreću organskim proizvodima i potražnja za njima beleži konstantni rast.

U 2020. godini je napravljen najveći pomak u povećanju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju računajući iznos po hektaru, kada su podsticaji za biljnu organsku proizvodnju dostigli skok od 400 odsto, dok u 2021. godini čak 550 odsto u odnosu na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju.

Dakle, iznos po hektaru koji mogu da ostvare proizvođači koji se bave organskom biljnom proizvodnjom iznosi 26.000 dinara po hektaru i za pet godina porastao je za 365 odsto.

Važno je napomenuti da pravo na ostvarivanje podsticaja imaju i proizvođači u periodu konverzije.

Naime, na osnovu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju podsticaji u organskoj proizvodnji se uvećavaju za minimum 40 odsto u odnosu na osnovne podsticaje. Od 2014. do 2016. godine su podsticaji za organsku biljnu proizvodnju bili uvećani za samo 40 odsto, od 2016. do 2018. za 70 odsto, a u 2019. su oni uvećani za 120 odsto u odnosu na osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju.

Organski proizvođači koji se bave stočarskom proizvodnjom takođe imaju na raspolaganju odlične podsticaje, koji su uvećani za 40 odsto po grlu odnosno jedinki životinje, što je značajan podstrek daljem razvoju ove proizvodnje. Pored ovih mera, proizvođačima je godinama unazad na raspolaganju i podrška koja se odnosi na podsticaje za troškove sertifikacije, uključujući i laboratorijske analize, u okviru kojih Ministarstvo poljoprivrede finansira troškove u iznosu od 50 odsto ukupnih troškova odnosno 65 odsto za proizvođače iz područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

U 2021. godini je i ova mera podrške odnosno iznos po korisniku, uvećan za 100 odsto, tako da proizvođači mogu da ostvare podsticaje za troškove sertifikacije organske proizvodnje u maksimalnom iznosu od milion dinara.

Pored toga, resorno ministarstvo podržava već godinama i promociju organskih proizvođača putem nastupa na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

  • GocaBG

    20.12.2021 #1 Author

    Sjajno,treba ulagati i dati im finansijsji podsticaj…

    Odgovori

  • NINICA

    31.5.2022 #2 Author

    Treba ulagati u kvalitetne stvari.

    Odgovori

  • MAŠA

    1.4.2023 #3 Author

    Nadam se da ce sto vise nas ovo iskoristiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...