Turističke agencije tražile produžetak do 1. oktobra 2022. godine

Pomera se rok za vraćanje novca putnicima za nerealizovana putovanja?

BiznisSrbijaTurizamU fokusuVesti

29.10.2021 11:41 Autor: Marija Jovanović 0

Pomera se rok za vraćanje novca putnicima za nerealizovana putovanja? Pomera se rok za vraćanje novca putnicima za nerealizovana putovanja?
Rok za vraćanje novca putnicima za nerealizovana putovanja po svemu sudeći biće pomeren. Kako prenose domaći mediji, u planu je donošenje nove uredbe kojom... Pomera se rok za vraćanje novca putnicima za nerealizovana putovanja?

Rok za vraćanje novca putnicima za nerealizovana putovanja po svemu sudeći biće pomeren. Kako prenose domaći mediji, u planu je donošenje nove uredbe kojom će biti preciziran novi rok za povraćaj novca.

Prethodnu uredbu Vlada Srbije donela je prošle godine i njom je bilo predviđeno da putnici sve plaćene, a neiskorišćene aranžmane zbog pandemije korona virusa, mogu da iskoriste uz pomoć zamenskih putovanja.

Onima koji do kraja 2021. godine ne iskoriste zamenske vaučere ostavljena je opcija da potražuju svoj novac koji bi turističke agencije, prema uredbi, morale da vrate do 15. januara 2022. godine.

“Sa resornim ministarstvom smo u poslednjih nekoliko meseci razgovarali o tom roku, jer mi teško da možemo da ispunimo obaveze prema putnicima, pošto 19 meseci ništa nismo radili. Poslednja tri meseca je bilo posla, ali to nije dovoljno da možemo da obezbedimo novac, s obzirom na to da je deo svakako potrošen za egzistenciju turističkih agencija i da nije bilo nikakve pomoći države u svim tim mesecima”, kaže za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić i dodaje da se nada da su u ministarstvu ozbiljno shvatili njihove argumente i da će biti nove uredbe o pomeranju roka za vraćanje novca.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

“Mi smo tražili da taj rok bude do kraja naredne turističke sezone, odnosno do 1. oktobra 2022. godine jer računamo da ukoliko naredna turistička sezona bude makar kao ova, da će to omogućiti najvećem broju agencija da realizuju putovanja i naplate svoj rad, a da iz tih novčanih sredstava izvrše povraćaj za one koji ne budi realizovali putovanja nakon tog roka”, ističe Seničić.

Kako objašnjava, ono što je važno da putnici znaju je da 15. januara ne ističu zamenska putovanja i da ukoliko ne žele novac mogu da ih iskoriste kad god žele u dogovoru sa agencijom, bez obzira na novu ili staru uredbu.

“Mi ne radimo protiv putnika, naprotiv, radimo za njih jer ukoliko ostane stara uredba da se novac vraća u januaru to nije dobro ni za putnike, ni za državu, pa ni za turističke agencije. Ako propadne veliki broj agencija usled nemogućnosti da izmire te obaveze, plašim se da će i putnici ostati bez novca jer ne znamo kako će reagovati osiguravajuće kuće. Ta situacija je vrlo realna i zato na nju upozoravamo. Ako se rok produži verujem da bi najveći broj agencija uspeo da se izvuče. Sigurno je da nećemo spasiti sve ni u jednoj varijanti, ali ćemo spasiti najveći deo i sačuvati novac građana, a to je suština”, zaključuje Seničić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...