još uvek se vrše procene za sedam zemalja članica

Portugaliji uplaćeno 2,2 milijarde evra iz Fonda EU za oporavak od Covid-19

EULifestyleVestiZdravlje

3.8.2021 17:46 Autor: Miljan Paunović 0

Portugaliji uplaćeno 2,2 milijarde evra iz Fonda EU za oporavak od Covid-19 Portugaliji uplaćeno 2,2 milijarde evra iz Fonda EU za oporavak od Covid-19
Prva sredstva iz zajedničkog fonda za oporavak „Naredna generacija EU“ uplaćena su Portugaliji u iznosu od 2,2 milijarde evra, Belgiji 770 miliona i Luksemburgu... Portugaliji uplaćeno 2,2 milijarde evra iz Fonda EU za oporavak od Covid-19

Prva sredstva iz zajedničkog fonda za oporavak „Naredna generacija EU“ uplaćena su Portugaliji u iznosu od 2,2 milijarde evra, Belgiji 770 miliona i Luksemburgu 12,1 milion evra, saopštila je u utorak Evropska komisija.

Prvobitno najavljeni obim Fonda je iznosio 750 milijardi evra, ali obračunat po cenama iz 2018. godine. Komisija sada procenjuje njegovu vrednost, prema cenama za 2021. godinu, na 806,9 milijardi evra, prenosi Guardian.

Sredstva iz prve tranše namenjena su za finansiranje suštinskih reformi i investicija, što je uslov da zemlje članice dobiju i ostatak novca iz kvota koje su im dodeljene.

Gotovo sve od 27 članica Unije, osim dve, dostavilo je Komisiji planove potrošnje, a 16 je definitivno odobreno, dok se još uvek vrši procena tih programa za sedam zemalja. Dve države koje još nisu dostavile svoje planove su Bugarska i Holandija.

Naredni rok kada to mogu da učine je polovina 2022. godine.

Poljska i Mađarska, čiji se programi i dalje vagaju, u sporu su sa Briselom zbog njihovog pristupa prema pravima LGBT zajednica i vladavini prava.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...