POŽAR U BLIZINI ČERNOBILA Gori zaštitni pojas biljne izolacije od radioaktivnosti

SvetVesti

6.4.2020 18:32 Autor: Vladimir Jokanović 0

POŽAR U BLIZINI ČERNOBILA Gori zaštitni pojas biljne izolacije od radioaktivnosti POŽAR U BLIZINI ČERNOBILA Gori zaštitni pojas biljne izolacije od radioaktivnosti
Ukrajinski vatrogasci već četiri dana pokušavaju da ugase šumski požar koji bukti u blizini napuštenog grada – Černobila. Grad je trajno evakuisan 1986. zbog... POŽAR U BLIZINI ČERNOBILA Gori zaštitni pojas biljne izolacije od radioaktivnosti

Ukrajinski vatrogasci već četiri dana pokušavaju da ugase šumski požar koji bukti u blizini napuštenog grada – Černobila. Grad je trajno evakuisan 1986. zbog kontaminacije prirode i objekata usled havarije na jednom od četiri reaktora u sovjetskoj nuklearnoj elektrani. Količina radioaktivne prašine koja je tom prilikom ispuštena u atmosferu bila je devet puta veća od one iz 1945. godine, kada je na Hirošimu bačena atomska bomba.

Požar je dospeo na 70 kilometara od nuklearnog objekta, koji je zaliven betonom i olovom, ali postoji bojazan da bi požar mogao da rasprši radiokativnu prašinu koja je eventualno zaostala u zemlji. Prema svežim očitavanjima nivo radijacije je u normalnim vrednostima, prenosi Bloomberg.

Prema informacijama sa terena, neobično topla zima pogodovala je sušenju guste trave i žbunja koji sada raznose požar, a policija istražuje mogućnost da je vatra podmetnuta. Požar se proširio na 49 hektara, a u njegovom gašenju učestvuje 100 vatrogasaca. Pojas koji je zahvaćen vatrom služi kao pošumljena zona izolacije od ostataka radioaktivnosti.

Usled havarije koja se dogodila 26. aprila 1986. radioaktivna prašina dospela je do 1.500 metara visine i nošena vetrom raspršila se nad Skandinavijom, srednjom i jugoistočnom Evropom. Više posledica havarije osetilo se u susednoj Belorusiji, nego u Ukrajini, jer je Černobil pogranično mesto, a vetar je dunuo na belorusku stranu.

Oko 35.000 odraslih i oko 1.400 dece zatražilo je lekarsku pomoć zbog direktnih posledica nesreće, a procenjeno je da je do sada oko 2,4 miliona bilo izloženo zdravstvenim tegobama izazvanim radijacijom. U zalivenom reaktoru, takozvanom sarkofagu još se nalazi oko 135 tona radioaktivnog uranijuma i plutonijuma. Radijacija na razdaljini 100 metara od objekta je oko 50.000 jača od one koja se smatra normalnom, odnosno bezopasnom po zdravlje.

Sarkofag je izliven 1986. od 400.000 kubnih metara betona i 7.300 tona metala, ali su Sovjeti upozorili da je njegov vek trajanja oko 30 godina. Konstrukcija je obnovljena pre četiri godine sa rokom trajanja 100 godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...