Srbija osigurala energetsku bezbednost za još pola godine

Pravi dogovor o ceni gasa iz Rusije na proleće

AnalizaBiznisInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

26.11.2021 11:58 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pravi dogovor o ceni gasa iz Rusije na proleće Pravi dogovor o ceni gasa iz Rusije na proleće
Srbija je napravila dogovor sa Rusijom da bi se premostila tekuća grejna sezona, a pravi dogovor će uslediti na proleće, kaže za Biznis.rs Vojislav... Pravi dogovor o ceni gasa iz Rusije na proleće

Srbija je napravila dogovor sa Rusijom da bi se premostila tekuća grejna sezona, a pravi dogovor će uslediti na proleće, kaže za Biznis.rs Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. Prema njegovim rečima, Srbiji je potreban dugoročan ugovor sa Gazpromom na 10 ili 15 godina, kakav je sklopila susedna Mađarska.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio se u četvrtak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da cena gasa za našu zemlju ostane nepromenjena i u narednih šest meseci po isteku važećeg ugovora. To znači da će Srbija i dalje plaćati 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

„Srbija nije veliki potrošač, kao na primer Nemačka. Zato nije teško dogovoriti se. Drugo, imamo novi gasovod, tako da nemamo nikakvih tehničkih problema. Zahvaljujući njemu preko Srbije se snabdeva Bosna i Hercegovina, a uskoro i Hrvatska. Takođe se snabdeva Mađarska, i dalje Slovačka“, naveo je Vuletić.

On je ocenio da će snabdevanje većeg dela Evrope gasom ostati problematično dok se ne bude rešilo pitanje sertifikacije gasovoda „Severni tok 2“.

Trenutna berzanska cena na holandskom TTF čvorištu prirodnog gasa je oko 1.100 dolara za 1.000 kubnih metara, što je uzrok energetske krize u Evropi.

Vučić je nakon razgovora sa ruskim predsednikom u Sočiju rekao da je postignut dogovor o gasu spas za Srbiju. On je za RTS istakao da su to ogromne finansijske uštede za Srbiju, ali da nije samo pitanje finansijskih ušteda, već da je to sigurnost, stabilnost i poziv investitorima da ne moraju da brinu hoće li biti nestašice gasa, električne energije ili bilo čega.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije rekao je da su se sa ruskom stranom vodili razgovori i o dugoročnom ugovoru, o elementima i drugim detaljima i da ostaje da se to konačno definiše u narednom periodu. Vučić je naglasio da to nisu laki pregovori i da detalje ne sme da iznosi, jer to ne bi bilo fer prema domaćinu, ali da je ono što je važno – da Srbija neće biti nezadovoljna, odnosno da ćemo biti zadovoljni i dugoročnim ugovorom, prenosi Tanjug.

Vučić je rekao i da zbog određene stope inflacije dugoročno ne možemo još da govorimo o mogućim poskupljenjima cena struje i gasa, ali da sada tokom zime neće biti nikakvog povećanja i da bi to bilo besmisleno, pošto ih ne nabavljamo po višoj ceni. On je naglasio da imamo ubedljivo najnižu cenu električne energije u Evropi posle Ukrajine koja je zahvaljujući nuklearkama uspevala da to održi.

Dogovor koji su Vučić i Putin postigli o ceni i isporuci gasa, veliki je rezultat za bezbednost Srbije i privredni rast, poručila je u petak potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ona je ponovila da cena gasa za domaćinstva ostaje nepromenjena.

„Dogovor o ceni gasa koji su postigli predsednici Vučić i Putin velika je i vrlo važna vest. To nije samo pitanje dobrih odnosa dva predsednika i dobrih političkih odnosa dve države, to je važno za energetsku stabilnost i bezbednost naše zemlje“, poručila je Mihajlović za RTS.

I premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je cena ruskog gasa odlična vest za građane i privredu. Ona je gostujući na TV Pink rekla da je cena koju je Srbija juče dobila oko četiri puta manja od cene koju plaćaju neke druge zemlje.

„Nisam mogla ni da sanjam da ćemo dobiti produženje važenja cene za gas od Rusije od 270 dolara po kubnom metru i da ćemo dobiti veću količinu gasa“, izjavila je predsednica Vlade Srbije i dodala da ovaj dogovor predstavlja veliku sigurnost za naše građane i privredu koji sada ne moraju da razmišljaju šta se dešava sa energetikom u svetu.

„To može da bude i veliki podsticaj za investitore, jer je za njih velika stvar kada znaju da će u narednom periodu biti gasa i kolika će biti njegova cena“, zaključila je Brnabić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...