Trgovci pozivaju nadležne institucije da razmotre smanjenje poreza

Privredna komora Crne Gore upozorava na potencijalni rast cena od 20 odsto

RegionVesti

25.3.2022 10:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Privredna komora Crne Gore upozorava na potencijalni rast cena od 20 odsto Privredna komora Crne Gore upozorava na potencijalni rast cena od 20 odsto
Trgovci kontinuirano i efikasno ispunjavaju svoju misiju snabdevanja crnogorskog tržišta, saopštili su iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) i dodali da lanac snabdevanja nije... Privredna komora Crne Gore upozorava na potencijalni rast cena od 20 odsto

Trgovci kontinuirano i efikasno ispunjavaju svoju misiju snabdevanja crnogorskog tržišta, saopštili su iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) i dodali da lanac snabdevanja nije ugrožen, iako inflatorna kretanja uzorokovana ratom u Ukrajini utiču na sve.

Na sednici Odbora udruženja trgovine PKCG ocenjeno je da brašno kao artikal zahteva poseban tretman i da je neophodno uložiti dodatni napor da se obezbedi nesmetana nabavka. U fokusu sednice su bile mere i aktivnosti na tržištu u svetlu globalnih poremećaja zbog pomenute krize, piše agencija Mina.

Odbor je pozvao na što skorije formiranje nove crnogorske vlade, kako bi se u saradnji sa resornim ministarstvom u punom kapacitetu reagovalo na ključne izazove u oblasti trgovine. Država, kako je poručeno, mora intervenisati u ovim vanrednim okolnostima.

Iz PKCG je saopšteno da se u narednom periodu očekuju nestabilnost i rast cena. Navodi se da postoji jaz u snabdevanju i zadovoljavanju tražnje na globalnom nivou, jer mnogi žele da imaju zalihe, što može da podigne međunarodne cene hrane i za 20 odsto iznad već povišenih nivoa. Evidentan je rast cena brašna, žitarica i ulja na crnogorskom tržištu, a poseban negativni efekat će imati značajno povećanje cena naftnih derivata, što će se preliti na cene svih finalnih proizvoda.

Trgovci smatraju da najavljeno ograničavanje cena pojedinih proizvoda treba da bude praćeno konsultacijama vlade sa sektorom trgovine i adekvatnim subvencijama koje će pokriti razlike između tržišnih i limitiranih cena.

U saopštenju PKCG se navodi i da je ocenjeno da je nije dovoljno samo umanjiti porez na dodatu vrednost (PDV) na osnovne namirnice, već je to neophodno učiniti i za druge prehrambene artikle, između ostalog i hranu za bebe.

Odbor trgovine se pridružio građevinarima u inicijativi da se iznađu mogućnosti kako bi se cene u javnim nabavkama prilagođavale inflatornim promjenama na tržištu.

Iz PKCG su upozorili da brojni privrednici imaju ogromne gubitke, jer su obavezni da isporučuju robu po cenama definisanim u tenderima, koje su u međuvremenu značajno porasle na tržištu.

Trgovci su pozvali nadležne institucije da razmotre smanjenje poreza, prireza, taksi i naknada, te olakšaju uslove za pribavljanje dozvola i uklanjanje biznis barijera. To bi doprinelo boljoj cirkulaciji proizvoda, što je u interesu svih.

Na sednici je opet razmotrena i podržana inicijativa o ukidanju neradne nedelje, makar tokom perioda jun-septembar, odnosno letnje turističke sezone, ili da se omogući privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedeljom u jednoj smeni do 15 sati.

„Privrednici su pozvali na ukidanje obaveze deklarisanja proizvoda na Brajevom pismu, ukazujući da je, iako je bila predviđena samo za šampone i deterdžente veće od pola litra, proširena na veliki broj proizvoda“, dodali su iz PKCG. Oni su upozorili da primena Pravilnika koji to pitanje uređuje nije isplativa, a u mnogim kompanijama nije ni moguća.

Na sednici je predstavljena Informacija o poslovanju sektora trgovine, usvojeni prošlogodišnji izveštaj o radu odbora, kao i program za ovu godinu.

  • FLAME

    25.3.2022 #1 Author

    Barem su ih upozorili….

    Odgovori

  • MAJA

    25.3.2022 #2 Author

    To i jeste duznost Privredne Komore da obaveštava svoje članove o novotarijama

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.3.2022 #3 Author

    To im je obaveza…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    27.3.2022 #4 Author

    Ne mora niko da obavesti, očekivano je!

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #5 Author

    Sa porezom su preterali. Narod više neće imati od čega da plaća

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.3.2022 #6 Author

    Promene koje se sada dešavaju u svetu su neminovne, začudila bih se da je svet ostao isti a to što su noviteti prisutni je zapravo i sasatavni deo života, sveta, privrede i čovečanstva.

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #7 Author

    Rast cena u svim državama je apsolutan

    Odgovori

  • BOLEK

    27.3.2022 #8 Author

    Na vreme ih upozoravaju

    Odgovori

  • DANIJELA

    27.3.2022 #9 Author

    Ceme rastu svuda, nazalost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...