Usporavanje najveće evropske ekonomije u prethodnom kvartalu

Privredni rast Nemačke 2,7 odsto u 2021. godini

EUVesti

14.1.2022 12:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Privredni rast Nemačke 2,7 odsto u 2021. godini Privredni rast Nemačke 2,7 odsto u 2021. godini
Nemačka privreda porasla je za 2,7 odsto u 2021. godini nakon još jedne godine ograničenja usled pandemije i pritisaka u lancu snabdevanja, pokazali su... Privredni rast Nemačke 2,7 odsto u 2021. godini

Nemačka privreda porasla je za 2,7 odsto u 2021. godini nakon još jedne godine ograničenja usled pandemije i pritisaka u lancu snabdevanja, pokazali su preliminarni podaci od petka. Godina rasta došla je posle 2020. godini u kojoj je najveća evropska ekonomija oslabila za 4,6 procenata zbog potpunih zatvaranja u oštrih društvenih ograničenja.

„Uprkos kontinuiranoj situaciji pandemije, više uskih grla u isporuci i nestašici materijala, nemačka privreda je uspela da se oporavi od oštrog pada prošle godine iako ekonomski učinak još nije dostigao nivo pre krize“, saopštila je Savezna statistička služba, prenosi CNBC.

Zavod za statistiku saopštio je da je nemački rast u 2021. godini i dalje bio za dva odsto niži nego u 2019. godini, što pokazuje da se ekonomija još nije vratila na nivo pre pandemije. U drugoj polovini prošle godine pojavili su se znakovi da bi nemačka ekonomija mogla biti pogođena problemima u lancu snabdevanja.

Izvor: Focus-Economics

U oktobru su vodeći istraživački instituti u zemlji smanjili svoje prognoze rasta u 2021. godini na 2,4 odsto. Nemačka vlada takođe je smanjila svoja očekivanja za godišnji rast u 2021. godini. Budući ekonomski učinak ostaje zamagljen neizvesnošću koja proizilazi iz pandemije.

Nemačka agencija za javno zdravlje, Institur Robert Koch, upozorila je da je broj novih slučajeva zaraze od Covid-19 nastavio ubrzan rast. Najnoviji podaci ukazuju na oko 80.000 novih slučajeva dnevno. Ekonomisti ističu da je rast BDP „naglo usporen“ u poslednjem kvartalu prošle godine.

Pored toga, Nemačka je zabeležila povećanje neto zaduživanja u prošloj godini. Finansijski deficit na kraju godine iznosio je 153,9 milijardi evra, dok je 2020. godine bio 145,2 milijarde evra. Očekuje se da će ekonomski rast u Nemačkoj biti marginalan na početku tekuće godine, dok bi u drugoj polovini 2022. godine trebalo da usledi značajan oporavak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...