kompanije odolevaju ekonomskoj krizi

Profitabilne japanske korporacije nagrađuju zaposlene uprkos pandemiji

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSvetU fokusuVesti

18.8.2021 18:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Profitabilne japanske korporacije nagrađuju zaposlene uprkos pandemiji Profitabilne japanske korporacije nagrađuju zaposlene uprkos pandemiji
Keike, vrhunski proizvođač senzora za automatizaciju i sistema za vid mašine, bio je japanska kompanija sa najvećom platom u fiskalnoj godini, koja se završila... Profitabilne japanske korporacije nagrađuju zaposlene uprkos pandemiji

Keike, vrhunski proizvođač senzora za automatizaciju i sistema za vid mašine, bio je japanska kompanija sa najvećom platom u fiskalnoj godini, koja se završila u martu, budući da profitabilne korporacije nastavljaju obilno nagrađivati zaposlene uprkos ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom.

U kompaniji Keike 2.600 zaposlenih dobilo je u proseku 17,51 miliona jena (160.000 dolara) za godinu dana. Nikkei je rangirao 355 komponenti Nikkei 500 berzanskog indeksa koji zapošljavaju više od 100 ljudi, na osnovu podataka o platama iz njihovih izvještaja o vrednosnim papirima za fiskalnu 2020. godinu, prenosi Nikkei Asia.

Uprkos padu operativne dobiti prošle fiskalne godine, Keyence je i dalje jedna od najprofitabilnijih kompanija u Japanu, sa maržom operativne dobiti od oko 50 odsto. Kompanija deo svog operativnog profita distribuira zaposlenima putem posebne isplate četiri puta godišnje, plus mesečni bonus.

„Da bismo podigli moral, trudimo se da zaposleni budu nagrađeni za svoj doprinos zaradi“, saopštila je kompanija.

Velike trgovačke kuće su takođe visoko rangirane, podstaknute ulozima u robi i drugim kompanijama. Itochu je zauzeo treće mesto sa 16,27 miliona jena, što je četiri odsto više u odnosu na prethodnu godinu, nakon što je ostvario rekordnu dobit.

SoftBank grupa, koja je u prošloj fiskalnoj godini zabeležila najveći neto profit od bilo koje japanske kompanije, zauzela je šesto mesto sa 14,04 miliona jena. Sveukupno, godišnje plate povećane su u 130 kompanija prošle godine i smanjene u 225.

Najveći skokovi su ostvareni u industrijama koje su imale koristi od toga što je više potrošača ostalo kod kuće. Najveći dobitak ostvarili su Matsui Securities, od 24,4 odsto, pošto rast akcija uvodi veći obim online transakcija malih ulagača. Kompanija je izdala krajem marta dodatni bonus pored uobičajene isplate na kraju godine.

U maloprodaji elektronike K’s Holdings, prosečna plata je porasla za 10,5%, usled povećane prodaje aparata.

U međuvremenu, teško su pogođeni radnici u kompanijama za zabavu i avio-kompanijama. Godišnja plata kod operatera Tokio Disney Resort Oriental Land opala je za 36,3 odsto na 4,51 milion jena, nakon što je kompanija smanjila zimske bonuse za 70 procenata zbog smanjenja radnog vremena i drugih zastoja.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, prosečne godišnje plate u Japanu prošle godine su iznosile oko 38.500 dolara, što je 20 odsto ispod proseka OECD -a. Godišnje plate za oko 2.000 kompanija, koje se kotiraju na berzi sa uporedivim podacima poboljšane su u okviru ekonomskog programa prethodnog premijera Shinzo Abea, ali su se u fiskalnoj 2020. godini povukle za skoro dva procenta na 6,32 miliona jena. Očekuje se da će zarade u korporativnom Japanu ove fiskalne godine značajno skočiti, uglavnom zahvaljujući izvoznicima.

„Plate će se oporavljati malo po malo kako se ekonomija bude vraćala u normalu, mada to zavisi i od situacije sa varijantama korona virusa“, istakao je Šingo Ide (Shingo Ide) sa Istraživačkog instituta NLI.

Međutim, kako se pandemija odmiče, neke kompanije prioritet daju očuvanju radnih mesta u odnosu na povećanje plata, što bi moglo dovesti do rascepa u trendovima kompenzacije zaposlenih, piše Nikkei Asia.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...