Analizirani rezultati prvog ovogodišnjeg kvartala

Proizvođači automobila ostvarili veći promet, ali manju dobit

AutomobiliSvetVesti

29.5.2023 12:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Proizvođači automobila ostvarili veći promet, ali manju dobit Proizvođači automobila ostvarili veći promet, ali manju dobit
Najveći globalni proizvođači automobila u prvom kvartalu ove godine zabeležili su veliki rast prometa, ali dobit to nije ispratila. Konsultanti kompanijama iz ove oblasti... Proizvođači automobila ostvarili veći promet, ali manju dobit

Najveći globalni proizvođači automobila u prvom kvartalu ove godine zabeležili su veliki rast prometa, ali dobit to nije ispratila. Konsultanti kompanijama iz ove oblasti zato preporučuju veću disciplinu u troškovima.

Promet je u prva tri meseca 2023. porastao za 19 odsto od prvog kvartala prošle, ali je dobit bez uračunatih kamata i poreza, rasla stopom od svega 6,1 odsto, saopštila je konsultantska kuća EY (Ernst & Young).

Profitabilnost je sa devet opala na osam odsto. Među 16 proizvođača koje je EY analizirala, novi lider u maržama bio je Mercedes, prenosi agencija DPA. Sa razlikom između nabavne/proizvodne i prodajne cene od 14,7 odsto, štutgartska firma je iza sebe ostavila BMW na 14,6 odsto i koncern Kia, na 12,1 odsto. Tesla, koji je ranije vodio, sada je čevtrti sa maržom profita od 11,4 odsto.

„Prvi put od početka 2021. vidimo jasne znake erozije profita, koji više ne raste tako snažno kao promet“, rekao je stručnjak EY za Zapadnu Evropu Konstantin Gal (Constantin Gall).

Tržište se, dodao je Gal, normalizuje. „Novi automobil uskoro više neće biti tako retka roba kao prošle godine“, pa će proizvođačima biti sve teže da tržištu diktiraju cene i izbegavaju popuste. „Vremenu ‘marži iz snova’ u pojedinim kompanijama brzo će doći kraj“, zaključio je Gal.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.