Za kilogram voća dobijaju 20 dinara po kilogramu, duplo manje nego prošle godine

Proizvođači šljiva u topličkom kraju nezadovoljni otkupnom cenom

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

16.8.2022 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Proizvođači šljiva u topličkom kraju nezadovoljni otkupnom cenom Proizvođači šljiva u topličkom kraju nezadovoljni otkupnom cenom
U Toličkom okrugu počela je berba i otkup šljiva „stenlej“, koju prati nezadovoljstvo proizvođača jer dobijaju upola manje novca za kilogram tog voća nego... Proizvođači šljiva u topličkom kraju nezadovoljni otkupnom cenom

U Toličkom okrugu počela je berba i otkup šljiva „stenlej“, koju prati nezadovoljstvo proizvođača jer dobijaju upola manje novca za kilogram tog voća nego lane.

Kako za agenciju Beta navode toplički voćari, ovogodišnja otkupna cena od 20 dinara po kilogramu upola je niža od prošlogodišnje, kada se za kilogram šljiva „stenlej“, najzastupljenije sorte šljiva u tom kraju, dobijalo 35 do 40 dinara.

„Jako smo nezadovoljni cenom koja je ispod svakog minimuma i ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje, ali voćari u Toplici, za razliku od poljoprivrednih proizvođača sa severa Srbije, ne mogu da se organizuju i dignu glas protiv onih koji im godinama unazad ‘otimaju’ voće po jako niskoj ceni“, kazali su voćari iz prokupačkog kraja.

Oni se pitaju „kako je moguće da u godini u kojoj je sve duplo poskupelo, počev od goriva do veštačkog djubriva, samo šljiva upola pojeftini“. Takođe navode da i berači uzimaju sedam dinara po kilogramu što umanjuje njihovu zaradu na samo 13 dinara po kilogramu.

Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, ovogodišnji rod šljiva u topličkom kraju je slabiji od prošlogodišnjeg, ali je kvalitet odličan.

Na teritoriji Prokuplja šljive sorte „stenlej“ nalaze se na površini većoj od 2.000 hektara, a u opštini Blace to voće zasadjeno je na 5.000 hektara.

  • Jovana24

    16.8.2022 #1 Author

    Sramota, a objekti maloprodajni po 5 puta vecoj ceni prodaju…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    16.8.2022 #3 Author

    To je stvarno nenormalno niska cena u vreme kada je inflacija ogromna, dobiti 50:%prosligodisnje cene je nedopustivo. Gde je intervencije države sa zaštiti vicare?

    Odgovori

  • Emilija

    16.8.2022 #4 Author

    Sramota

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    16.8.2022 #5 Author

    Zato nakupci višestruko zarađuju

    Odgovori

  • Ceca

    16.8.2022 #6 Author

    Opravdano nezadovoljni

    Odgovori

  • MAJALG

    16.8.2022 #7 Author

    Kuda nas sve ovo vodi, ovo postaje standardno i onda vrh vlasti spasava stvari, i vestacki kupuju sebi poene i prave od sebe heroje ove napacene drzave.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.8.2022 #8 Author

    Da li moguce da su dobili otkupnu cenu od 20 dinara?!Sramota…

    Odgovori

  • VERA

    16.8.2022 #9 Author

    Cena treba da stimulise.proizvodjace a ne nakupce.

    Odgovori

  • Zoka

    23.8.2022 #10 Author

    Pojeftinilo sve pa zasto ne i sljiva! Nazalost samo pojeftinila za proizvodaca !

    Odgovori

  • NINICA

    15.1.2023 #11 Author

    Sa punim pravom su nezadovoljni.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...