vrednost akcija porastao i na evropskim berzama

Rast cena deonica tehnoloških kompanija nadoknadio gubitke Wall Streeta

BerzaBiznisNovacSvetVesti

3.6.2022 11:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rast cena deonica tehnoloških kompanija nadoknadio gubitke Wall Streeta Rast cena deonica tehnoloških kompanija nadoknadio gubitke Wall Streeta
Na Wall Streetu su berzanski indeksi nadoknadili sve gubitke od početka sedmice, zahvaljujući snažnom rastu cena deonica tehnoloških kompanija, međutim trgovalo se nesigurno zbog... Rast cena deonica tehnoloških kompanija nadoknadio gubitke Wall Streeta

Na Wall Streetu su berzanski indeksi nadoknadili sve gubitke od početka sedmice, zahvaljujući snažnom rastu cena deonica tehnoloških kompanija, međutim trgovalo se nesigurno zbog visoke inflacije i usporavanja rasta ekonomije.

Dow Jones je u četvrtak ojačao je 435 bodova ili 1,33 odsto, na 33.248 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,84 odsto, na 4.176 poena, a Nasdaq indeks 2,69 odsto, na 12.316 bodova, prenosi Mina.

Nakon dva dana pada, ti indeksi su snažno porasli, što se najviše zahvaljuje rastu cena deonica tehnoloških divova s velikom tržišnom kapitalizacijom i znatnim udelom u S&P 500 i Nasdaq indeksu.

Tako su cene Tesle, Nvidie i Meta Platformsa porasle više od četiri odsto, dok je dionica Amazona poskupila više od tri, a Applea 1,7 odsto.

Međutim, trgovalo se nesigurno jer je neizvesno koliko će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) morati zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju.

Potpredsednica Feda Lael Brainard kazala je da podržava povećanje kamata 0,5 postotnih bodova barem na još par sednica Feda i da ne vidi razloga da bi se u septembru zastalo s ciklusom povećanja kamata ako inflacioni pritisci na popuste.

Foto: Shutterstock

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u 40 godina, iznad osam odsto, Fed je od marta povećao kamate 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do jedan odsto.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,5 do 2,75 odsto, procenjuje se na tržištu.

A to će izazvati usporavanje rasta ekonomije, na što upućuje većina poslednjih makroekonomskih pokazatelja.

Agencija za zapošljavanje ADP objavila je da je u privatnom sektoru u maju broj zaposlenih porastao 128 hiljada, dok su analitičari očekivali oko 300.000.

„Nestabilnost je postala pravilo, a ne izuzetak. Deonice su postale taoci inflacije i dok inflacija ne bude pod kontrolom, nestabilnost će verovatno ostati povećana“, kazao je strateg u U.S. Bank Wealth Management, Terry Sandven.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posledica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih ekonomija u svetu. Zbog toga je od početka godine S&P 500 indeks pao oko 13 odsto.

I na evropskim berzama su cene deonica porasle. Frankfurtski DAX skočio je 1,01 odsto, na 14.485 bodova, a pariski CAC 1,27 odsto, na 6.500 bodova. U Britaniji se u četvrtak i petak ne radi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.