u avgustu više za 32,7 odsto međugodišnje

Rast uvoznih cena u Nemačkoj najviši od 1974. godine

EUNovacRegionVesti

8.10.2022 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 23

Rast uvoznih cena u Nemačkoj najviši od 1974. godine Rast uvoznih cena u Nemačkoj najviši od 1974. godine
Uvozne cene u Nemačkoj porasle su u avgustu najsnažnije od marta 1974. godine, podstaknute višestruko višim cenama gasa i struje, ali i đubriva, pokazali... Rast uvoznih cena u Nemačkoj najviši od 1974. godine

Uvozne cene u Nemačkoj porasle su u avgustu najsnažnije od marta 1974. godine, podstaknute višestruko višim cenama gasa i struje, ali i đubriva, pokazali su u petak podaci statističkog ureda Destatisa.

Uvozne cene bile su u avgustu više za 32,7 odsto nego u istom prošlogodišnjem mesecu, nakon 28,9 odsto rasta u julu, prenosi SEEbiz.

Uvoz energije bio je više nego dvostruko skuplji nego u avgustu 2021. godine. Destatis izdvaja poskupljenje uvezenog gasa, čije su cene bile četiri puta veće nego u prošlogodišnjem istom periodu. U odnosu na jul porasle su gotovo 50 odsto.

Još je više na godišnjem nivou poskupela struja, čije su cene na berzi gotovo gotovo šest puta veće. U odnosu na jul takođe su porasle gotovo 50 procenata.

Ugalj je bio tri puta skuplji nego avgusta 2021. godine, dok su cene nafte povećane 58,8 procenata. Ako se isključe energenti, uvozne cene u avgustu bile su više za 13,2 odsto. Uvezena hrana bila je skuplja za četvrtinu.

Na mesečnom nivou je inflacija uvoznih cena porasla na 4,3 odsto, sa 1,4 procenta u prethodnom mesecu. Očekivalo se povećanje za dva odsto. Istovremeno je inflacija izvoznih cena iznosila 18,6 odsto, u odnosu na 17 procenata u julu.

I izvozne cene su beležile dvocifreni rast, za 18,6 odsto u odnosu na prošlogodišnji avgust, beleži Destatis. U julu su uvećane 17 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...