rekordna izdvajanja za poljoprivredu

Agrobudžet Crne Gore 66 miliona evra

AgrobiznisBiznisRegion

6.3.2023 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Agrobudžet Crne Gore 66 miliona evra Agrobudžet Crne Gore 66 miliona evra
Ovogodišnji Agrobudžet je vredan preko 66 miliona evra i najveći je u istoriji Crne Gore, sa povećanjem od 42 odsto u odnosu na prethodnu... Agrobudžet Crne Gore 66 miliona evra

Ovogodišnji Agrobudžet je vredan preko 66 miliona evra i najveći je u istoriji Crne Gore, sa povećanjem od 42 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada su u pitanju nacionalna sredstva, saopštio je resorni ministar Vladimir Joković.

“Ovaj Agrobudžet će obezbediti da se adekvatno finansiraju mere agrarne politike za tržišnu cenovnu politiku, politiku ruralnog razvoja, socijalne transfere pojedincima, kao i mere u oblasti bezbednosti hrane, veterine, fitosanitarnih poslova i ribarstva”, saopštio je Joković na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji Agrobudžet, prenosi Mina.

On je objasnio da je iz državnog budžeta opredeljeno 44,72 miliona evra, iz donacija oko 11,5 miliona, a iz kreditnih sredstava 9,8 miliona evra.

“Vodili smo računa o potrebama naših proizvođača, zatim o strategijskim ciljevima crnogorskog agrara, a svakako i da ispoštujemo obaveze prema Evropskoj uniji kada su u pitanju poglavlja 11, 12 i 13”, kazao je Joković.

Prema njegovim rečima, Agrobudžet čine tri celine – podrška poljoprivredi i ruralnom razvoju, podrška ribarstvu i sredstva koja se opredeljuju operativnim programima.

“Za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji opredelili smo 6,5 miliona evra. Smanjili smo kriterijum za premiju u govedarstvu, tako da će svi proizvođači, nezavisno od broja grla, imati pravo da se prijave i dobiju premiju. Smanjen je kriterijum za ovce i koze. Premija za krave i priplodne junice iznosi 85 evra, a za ovce i koze deset evra po grlu”, precizirao je Joković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...