Najpopularniji vaučeri za sticanje zelenih i digitalnih veština

HZZ u januaru isplatio četiri miliona evra za mere Aktivne politike zapošljavanja

Bolji posaoRegionU fokusu

22.2.2023 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

HZZ u januaru isplatio četiri miliona evra za mere Aktivne politike zapošljavanja HZZ u januaru isplatio četiri miliona evra za mere Aktivne politike zapošljavanja
U prvih mesec dana ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) isplatio je četiri miliona evra za mere Aktivne politike zapošljavanja, a u njih... HZZ u januaru isplatio četiri miliona evra za mere Aktivne politike zapošljavanja

U prvih mesec dana ove godine Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) isplatio je četiri miliona evra za mere Aktivne politike zapošljavanja, a u njih je do danas uključeno 2.500 osoba. Trendove korišćenja mera otkrio je Vjekoslav Špoljarić iz HZZ-a na njihovom predstavljanju preduzetnicima Zagrebačke županije u Hrvatske gospodarske komore (HKG).

Veliku popularnost uživaju vaučeri za obrazovanje za sticanje zelenih i digitalnih veština, konkretnije oni za obrazovanje u digitalnim veštinama, koji su zbog velike potražnje trenutno na čekanju. Za nešto više od mesec dana za njih se prijavilo čak 10.000 osoba, piše Poslovni dnevnik.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Ivan Vidiš rekao je da su i sami iznenađeni interesom za vaučere za sticanje digitalnih znanja te obećao da će ubrzo, od aprila, biti ponovno dostupni.

”Ukupno smo za meru obrazovanja putem vaučera osigurali 39,8 miliona evra do 2026. godine”, rekao je. 

Osim toga mera će na proleće, u aprilu ili maju, biti proširena na sve veštine, najavio je Vidiš.

Preduzetnicima je u 2023. na raspolaganju ukupno devet osnovnih mera. To je, rekao je Vidiš, znatna reorganizacija mera Aktivne politike zapošljavanja, jer ih je 2016. kada je program pokrenut, bilo čak 42. Na njih se svake godine potroši oko 150 miliona evra, a godišnje ih koristi u proseku 30.000 ljudi.

Glavne novine ovogodišnjih mera pomoći za zapošljavanje su, rekao je Vidiš, izdašnije podrške i jednostavnija prijava. 

“Iznosi su viši i za svakog se radnika dobije više nego ranije, čak do 8.000 evra podrške. Takođe, proces je prijave u potpunosti digitalizovan te poslodavce minimalno opterećuje”, rekao je.

Kako se Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje, našla u situaciji da teško nalazi radnu snagu, vlasti su odlučile da se okrenu podsticanju zapošljavanja i samozapošljavanja povezanim sa zelenom i digitalnom tranzicijom privrede.

”U okviru NPOO smo zato osigurali 146 miliona evra za zelene mere Aktivne politike zapošljavanja, namenjene zapošljavanju, pripravništvu i obrazovanju. Cilj nam je da u ove mere uključimo više od 20.000 korisnika do 2025”, rekao je državni sekretar Vidiš. Osim NPOO, za finansiranje mera Aktivne politike zapošljavanja Ministarstvu i HZZ-u su na raspolaganju novac Evropskog socijalnog fonda, te državnog proračuna.

Najpopularnija, ali i najizdašnija je mera ona za samozapošljavanje, za koju je moguće dobiti i do 20.000 evra podrške (ako se pokreće zeleni ili digitalni posao).

Vidiš ističe da se ova mera, koju je od 2016. koristilo više od 30.000 ljudi, pokazala kao veoma dobra jer je stopa opstanka viša od 70 odsto. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...