Preduzeću potrebna pomoć Vlade Crne Gore kako bi izbeglo stečaj

Imovina firme Montenegro bonus procenjena na 23,35 miliona evra

BiznisPoslovanjeRegion

29.3.2023 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Imovina firme Montenegro bonus procenjena na 23,35 miliona evra Imovina firme Montenegro bonus procenjena na 23,35 miliona evra
Revizorska kuća HLB Mont Audit procenila je da imovina crnogorske državne naftne kompanije Montenegro bonus vredi 23,35 miliona evra i ta informacija naći će... Imovina firme Montenegro bonus procenjena na 23,35 miliona evra

Revizorska kuća HLB Mont Audit procenila je da imovina crnogorske državne naftne kompanije Montenegro bonus vredi 23,35 miliona evra i ta informacija naći će se na sednici Vlade Crne Gore ove nedelje.

Kako se navodi, po Zakonu o privrednim društvima i izmenama odluke o osnivanju ove državne firme iz januara prošle godine propisana je obaveza da Vlada Crne Gore, koja je osnivač Montenegro bonusa, usvoji izveštaj o proceni imovine, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u informaciji objasnilo da je s obzirom na neusaglašenost osnovnog kapitala evidentiranog u poslovnim knjigama Montenegro bonusa sa Upravom prihoda – Centralnim registrom privrednih subjekata (CRPS), a u skladu sa preporukom revizorskog odbora od 2. novembra 2021. godine, kompanija angažovala nezavisnog revizora MV Konsalt da sačini Izveštaj o reviziji finansijskih iskaza za 2021. godinu i tada je dobio negativno mišljenje.

”Navedeno se odnosi na činjenicu da su ugovorom iz 2003. godine Montenegro bonusu prenesena prava korišćenja, upravljanja i raspolaganja nepokretnom i pokretnom imovinom, osim raspolaganja svojinskim pravima na nepokretnostima, bivše Savezne direkcije za robne rezerve, koja se nalazi na teritoriji Crne Gore. Imovinu predmetnog ugovora Montenegro bonus je upisao u svoje poslovne knjige, kao imovinu u svojini, nakon potpisivanja predmetnog ugovora”, navodi se u informaciji ministarstva za vladu.

Kako se dodaje, u odluci o osnivanju Montenegro bonusa iz jula 2003. godine i njenim izmenama iz decembra 2021. godine, osnovni kapital iznosi 50.000 evra, a u poslovnim knjigama Montenegro bonusa, osnovni kapital se vodi u iznosu od 20,17 miliona evra, dok je u CRPS-u nula.

Skupštinski Odbor za ekonomiju održao je konsultativno saslušanje u vezi sa stanjem u ovom preduzeću kome je potrebna hitna pomoć vlade kako bi izbeglo stečaj.

MONTENEGRO BONUS

DONJE POLJE B.B., CETINJE , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
15.262.384,00 (2021)
Broj zaposlenih:
28 (2021)

Kompanija je opterećena nagomilanim dugovima iz perioda kada je upravljala Kombinatom aluminijuma u Podgorici. Uz to, i pored pravosnažne presude u korist državne kompanije, Jugopetrol nije vratio naftne rezervoare što je još jedno pitanje koje vlada treba da reši.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...