IBM zajedno sa 300 partnera ubrzava poslovne procese u regionu istočne Evrope

Pandemija ubrzala digitalnu transformaciju preduzeća

BiznisHi-techRegionU fokusu

9.6.2022 16:25 Autor: Marko Miladinović 4

Pandemija ubrzala digitalnu transformaciju preduzeća Pandemija ubrzala digitalnu transformaciju preduzeća
Američki IT gigant IBM ima više od 300 stalnih partnera u regionu istočne Evrope. Kompanija je na ovim prostorima zapravo prisutna već od tridesetih... Pandemija ubrzala digitalnu transformaciju preduzeća

Američki IT gigant IBM ima više od 300 stalnih partnera u regionu istočne Evrope. Kompanija je na ovim prostorima zapravo prisutna već od tridesetih godina dvadesetog veka, kada je imala otvorene kancelarije u Mađarskoj i Bugarskoj.

Kako kaže Igor Pravica, generalni direktor i rukovodilac odeljenja za tehnologjiu u kompaniji IBM za region istočne Evrope, danas je više nego ikad važno imati pouzdane partnere uz sebe kako bi digitalna transformacija bila u potpunosti izvršena, kvalitetno i na vreme.

Pandemija korona virusa je ubrzala način na koji kompanije posluju u svim sektorima i regionima. U nekim oblastima kao što je e-trgovina, za organizacije je to značilo 10 godina rasta za manje od godinu dana.

„Bliska saradnja sa našim partnerima nikada nije bila značajnija radi bavljenja konkretnim poslovnim izazovima naših klijenata. Zahvaljujući našem partnerskom ekosistemu, u kombinaciji sa ogromnim tehnološkim portfolijom u čijem središtu je Red Hat OpenShift, pomažemo sprovođenje transformacije klijentima u istočnoj Evropi, koja im omogućava modernizaciju, predviđanje, automatizaciju i obezbeđivanje važne tehnološke infrastrukture i platforme – bez obzira u kojoj industriji su aktivni“, istakao je Pravica tokom okruglog stola na kojem je predstavljena partnerska saradnja u regionu.

Navedeni su i najnoviji primeri. U Bugarskoj, Prva investiciona banka, jedna od vodećih finansijskih grupa u zemlji, okrenula se IBM bezbednosti radi povećanja njene sajber otpornosti, i uvela IBM Qradar. U Mađarskoj je partner Inter-Computer implementirao kompletno Data Warehouse rešenje kompanije IBM u MVM Démász.

U Srbiji, AIK Banka se nedavno udružila sa IBM-om i Comtrade System Integration kako bi razvili višekanalnu platformu za upravljanje poslovnim procesima za bankarske kredite za stanovništvo, primenom servisa IBM Business Automation Workflow.

U Sloveniji, Triglav osiguranje, jedna od vodećih osiguravajućih finansijskih grupa u jugoistočnoj Evropi i najveća osiguravajuća kompanija u zemlji, odabrala je IBM Cloud Object Storage da modernizuje svoju infrastrukturu. IBM Expert Labs timu i poslovnom partneru kompanije IBM Smartls su povereni implementacija, što je rezultiralo uspešnom migracijom podataka iz EMC Centra i integraciju IBM Content Manager with Cloud Object Storage u proizvodnom okruženju bez zastoja.

„Jedan od najzahtevnijih procesa bila je migracija podataka sa starog sistema na novi, kao i ispravna procena koliko će to da traje kako drugi poslovni procesi ne bi trpeli. Osim programerskog dela to je podrazumevalo i dobar menadžment projekta od strane klijenta, u ovom slučaju Triglava“, rekao je Marko Praprotnik, iz SmartIsa.

Pravica je na kraju zaključio da je dobitna kombinacija kad ujedno postoji poverenje u tehnologiju i u poslovne partnere, a da klijenti i te kako shvataju da im tehnološka transformacija pomaže da rastu.

  • MARKO7

    9.6.2022 #1 Author

    Pa ako nemože poslovanje, može pandemija….

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.6.2022 #2 Author

    Bez tehnologije nema ni rasta…

    Odgovori

  • SNEZANA

    10.6.2022 #3 Author

    Pandemija je ubrzala sve,hteli mi to ili ne

    Odgovori

  • GINKO

    10.6.2022 #4 Author

    Nesto mora uvek da ubrza

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...