Crnogorsko preduzeće na beloj listi poreskih obveznika

Prihod kompanije Montecargo porastao za 33 odsto

PoslovanjeRegionU fokusu

9.3.2023 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Prihod kompanije Montecargo porastao za 33 odsto Prihod kompanije Montecargo porastao za 33 odsto
Crnogorska državna kompanija za železnički teretni prevoz Montecargo nakon višegodišnje agonije u poslovanju nalazi se na beloj listi poreskih obveznika, redovno izmiruje sve obaveze,... Prihod kompanije Montecargo porastao za 33 odsto

Crnogorska državna kompanija za železnički teretni prevoz Montecargo nakon višegodišnje agonije u poslovanju nalazi se na beloj listi poreskih obveznika, redovno izmiruje sve obaveze, pozitivno posluje i sama finansira investicione radove, saopštili su predstavnici rukovodstva.

Iz kancelarije direktora kompanije Montecargo Vladimira Božovića saopšteno je da finansijski i konsolidovani izveštaj za prošlu godinu još nije završen i da će biti predat u roku, odnosno do 31. marta, ali da je preduzeće godinu završilo sa pozitivnim rezultatom, prenosi agencija Mina.

Montecargo je prošle godine prevezao 1,35 miliona tona tereta, što je 42 odsto više u odnosu na 2021. godinu, a prihod je uvećan za isti procenat. U odnosu na pretkriznu 2019. godinu obim prevoza je povećan 17 odsto, dok je prihod veći 33 odsto.

”Obim prevoza je u oktobru, novembru i decembru prošle godine bio u padu zbog infrastrukturnih radova na pruzi Železnica Srbije i zatvaranja pruge. Izražavamo sumnju da će konačni rezultat biti u skladu sa planiranim, ali bez obzira na navedeni pad nakon konačnog računovodstvenog obračuna, očekujemo pozitivan rezultat“, naveli su iz kompanije.

Oni su dodali da je taj rezultat postignut velikim zalaganjem u pogledu povećanja obima prevoza i većim udelom u ukupnom rezultatu, motivisanjem postojećih korisnika podizanjem kvaliteta usluge i dovođenjem novih.

“Generalno, radilo se na unapređenju delovanja na tržištu koje je sve zahtevnije”, saopštili su iz kompanije.

Investicionim ulaganjem u prošloj godini postigli su povećanje mobilnosti svog voznog parka sa 58 na preko 90 odsto.

“Ulaganja u vozna sredstva u prošloj godini su iznosila 3,85 miliona evra i to sve iz poslovnih prihoda, bez kreditnog zaduživanja ili pomoći većinskog vlasnika države. U prošloj godini odrađena je investicija na 93 vagona, investiciona velika opravka na dve elektrolokomotive koje su već u saobraćaju i investiciona opravka na još jednoj elektrolokomotivi, koja je u toku, a čiji se završetak se očekuje u maju”, rekli su iz preduzeća Montecargo.

Kako su naveli, potpisana su još dva ugovora za investicionu opravku na još dve elektrolokomotive, čija je vrednost ukupno 1,3 miliona evra.

Oni su najavili da će iz poslovnih prihoda plaćati sve investicione opravke voznih sredstava koja se mere u milionima. Nijedna obaveza prema zaposlenima nije izostala ili kasnila, a veliki uspeh i izazov na početku godine bio je, prema njihovim rečima, nasleđeni poreski dug koji uspešno izmiruju.

MONTECARGO

TRG GOLOOTOČKIH ŽRTAVA 13, PODGORICA , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
8.601.496 (2021)
Broj zaposlenih:
299 (2021)
  • GOCA BG

    9.3.2023 #1 Author

    Svaka cast,mali je broj kompanija u CG koji su beloj listi…

    Odgovori

  • TATJANA

    12.3.2023 #2 Author

    Jedna od retkih koja je na beloj listi

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.3.2023 #3 Author

    Mnogo zavisi od rukovodstva. Sposobno i pošteno rukpvodstvo može da napravi čuda.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...