EIF obezbedio 50 miliona evra za hrvatska mala preduzeća

Prvi ugovor u okviru novog fonda InvestEU u Hrvatskoj

EUInvesticijePoslovanjePreduzetnikRegion

30.11.2022 09:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prvi ugovor u okviru novog fonda InvestEU u Hrvatskoj Prvi ugovor u okviru novog fonda InvestEU u Hrvatskoj
Evropski investicioni fond (EIF) potpisao ugovor o jemstvu u iznosu od 50 miliona evra sa Erste&Steiermärkische Bank u okviru fonda InvestEU za podršku održivosti,... Prvi ugovor u okviru novog fonda InvestEU u Hrvatskoj

Evropski investicioni fond (EIF) potpisao ugovor o jemstvu u iznosu od 50 miliona evra sa Erste&Steiermärkische Bank u okviru fonda InvestEU za podršku održivosti, inovacija i digitalizacije malih preduzeća u Hrvatskoj, kao i razvoj kulturnog i kreativnog sektora.

To je prvi ugovor u okviru novog fonda InvestEU u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju koje je preneo Poslovni.hr.

Sredstva u okviru InvestEU programa trebalo bi da pomognu hrvatskim malim i srednjim preduzećima (MSP) i srednje kapitalizovanim preduzećima da uvedu održivije tehnologije i operativne prakse koje su manje štetne za klimu

EIF-ovim finansiranjem daje se podrška i za inovacije i digitalnu transformaciju kroz poboljšanje pristupa finansiranju za preduzeća usmerena na istraživanje i tehnologiju. Očekuje se, takođe, da doprinese i razvoju kulturnog i kreativnog sektora, stvaranju novih poslovnih ekosistema i njihovom prilagođavanju trenutnim tržišnim izazovima.

Jedan od direktora u EIF, Hubert Cottogni ovaj ugovor nazvao je važnom prekretnicom u saradnji sa Erste bankom.

„Tim finansiranjem će se omogućiti temeljna transformacija hrvatske privrede prema održivijem, digitalnom, inkluzivnom i konkurentnom modelu”, naveo je Cottogni u pisanoj izjavi.

Predsednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank Kristof Šefbek (Christoph Schoefboeck) izrazio je zadovoljstvo time što su postali prva partnerska banka u okviru fonda InvestEU u Hrvatskoj.

“U saradnji sa Evropskom investicionom bankom i EIF do sada smo našim klijentima osigurali finansiranje od ukupno 290 miliona evra, kao i kredite u iznosu od 515 miliona evra uz podršku jemstvenih instrumenata EGF i InnovFin. Podrška malim i srednjim preduzećima jedan je od naših ključnih strateških pravaca“, rekao je prvi čovek Erste banke u Hrvatskoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...