REKORDAN JAVNI DUG BRITANIJE Zaduženost premašila 100 odsto BDP

SvetVesti

21.8.2020 11:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

REKORDAN JAVNI DUG BRITANIJE Zaduženost premašila 100 odsto BDP REKORDAN JAVNI DUG BRITANIJE Zaduženost premašila 100 odsto BDP
Javni dug Velike Britanije premašio je prvi put 2.000 milijardi funti (2.643 milijardi dolara). Prema izveštaju Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS) dug je krajem... REKORDAN JAVNI DUG BRITANIJE Zaduženost premašila 100 odsto BDP

Javni dug Velike Britanije premašio je prvi put 2.000 milijardi funti (2.643 milijardi dolara). Prema izveštaju Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS) dug je krajem jula bio veći od 2.000 milijardi funti, odnosno za 227,6 milijardi više nego u julu prošle godine.

To je 100,5 odsto BDP Velike Britanije, što je prvi put od 1960-61. godine da je dug premašio stoprocentnu vrednost BDP, prenosi BBC. Vlada je u julu pozajmila 26,7 milijardi funti, a u junu 29,5 milijardi. Julska razlika između potrošnje i poreskog prihoda bila je četvrta najveća pozajmica u jednom mesecu od kada je počelo beleženje podataka, 1993. godine.

Tri veće pozajmice zabeležene su u prethodna tri meseca, a prema rečima stručnjaka julska pozajmica bila je najmanja od marta, kada je Vlada u Londonu pokrenula program fiskalne podrške zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

Ukupna ovogodišnja pozajmljena suma viša je od 150,5 milijardi funti, što je približno deficitu za celu kriznu 2009. godinu od 158,3 milijardi funti, a to je bio najviši britanski deficit u istoriji.   

ONS je upozorio da su procene zaduživanja podložne „većoj nesigurnosti nego obično“, kao i da je junski deficit umanjen za 6,0 odsto u odnosu na ranije procene, pre svega zahvaljujući većoj naplati poreza i doprinosa za nacionalno osiguranje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...