Ostvareni ogromni prihodi na osnovu visokih cena nafte I gasa

Rusija zabeležila najveći suficit od 1994. godine

SvetVesti

12.4.2022 09:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rusija zabeležila najveći suficit od 1994. godine Rusija zabeležila najveći suficit od 1994. godine
Rusija je u prvom tromesečju zabeležila najveći suficit na tekućem računu od 1994. godine, budući da su prihodi od izvoza nafte i gasa porasli,... Rusija zabeležila najveći suficit od 1994. godine

Rusija je u prvom tromesečju zabeležila najveći suficit na tekućem računu od 1994. godine, budući da su prihodi od izvoza nafte i gasa porasli, a uvoz pao nakon uvođenja sankcija zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Ti prihodi su ključni ruski izvor čvrste valute tokom rata i omogućavaju vlastima da plaćaju uvoz, podržavaju ekonomiju i vraćaju povjerenje u rublju, piše agencija Mina pozivajući se na Bloomberg.

Suficit na tekućem računu Rusije, kao najšira mera trgovinskih i investicionih tokova, u prošlom tromesečju je dostigao 58,2 milijarde američkih dolara, što je više nego dvostruko više od 22,5 milijardi doalra prijavljenih u istom periodu prošle godine, objavila je Banka Rusije, prenosi SEEbiz.

Ekonomistkinja investicione kompanije Renaissance Capital u Moskvi, Sofija Donjec (Sofia Donets), procenjuje da je suficit u martu iznosio 19 milijardi dolara, u prvom punom mesecu od početka sukoba s Ukrajinom.

„Učinak sankcija tek treba da se odrazi na izvoz“, rekla je ekspertkinja.

Iako se očekuje da će sveobuhvatne sankcije izazvati najdublju recesiju u Rusiji u poslednjih nekoliko decenija, evropske sankcije do sada se ne odnose na ključni ruski izvoz energije, od čega je zemlja značajno zaradila od rasta cena energenata od napada 24. februara.

Kontrole kapitala, koje su uvedene kako bi se ograničio pad rublje, znače da je odliv investicija iz Rusije gotovo zaustavljen.

Bloomberg Economics predviđa da će Rusija ove godine od izvoza energije zaraditi gotovo 321 milijardu dolara, odnosno 30 odsto više nego prošle godine. Istovremeno, Institut za međunarodne finansije procenjuje da bi suficit na tekućem računu Rusije ove godine mogao dostići čak 240 milijardi dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...