Epilog sastanka nezadovoljnih poljoprivrednika i predstavnika Vlade Srbije

Saglasnost oko premija za mleko, bez dogovora o ceni suncokreta

AgrobiznisNovacSrbijaVesti

16.8.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Saglasnost oko premija za mleko, bez dogovora o ceni suncokreta Saglasnost oko premija za mleko, bez dogovora o ceni suncokreta
Ni devet sati razgovora u Vladi Srbije nije bilo dovoljno da se postigne dogovor o otkupnoj ceni suncokreta, ali je postignuta visoka saglasnost o... Saglasnost oko premija za mleko, bez dogovora o ceni suncokreta

Ni devet sati razgovora u Vladi Srbije nije bilo dovoljno da se postigne dogovor o otkupnoj ceni suncokreta, ali je postignuta visoka saglasnost o premijama za mleko, kaže resorni ministar Branislav Nedimović.

Prema najavama, protesti će biti nastavljeni ali se glavne saobraćajnice neće blokirati. Tako je put iz Pančeva prema Beogradu otvoren pošto su traktori sklonjeni sa strane. Subotički ratari prekinuli su blokadu centralne gradske raskrsnice. Protesti se, ipak, nastavljaju, ali i pregovori. Ministar poljoprivrede poručuje da su predstavnici vlade tu, kad god ratari budu želeli da razgovaraju, prenosi RTS.

Nezadovoljni poljoprivrednici, koji protestuju širom Srbije, objavili su posle sastanka sa Anom Brnabić da ima saglasnosti oko premija za mleko za sve kvartale (15 dinara), ali da nije postignut dogovor o suncokretu.

Jovan Jovanović iz Bavaništa je rekao da su pregovori bili jako teški i da su blizu dogovora o ceni suncokreta.

„Nadamo se da ćemo u narednom periodu rešiti to pitanje. Vlada, premijerka i ostali pomoćnici su celi dan bili konstruktivni, gledali su da nam izađu u susret kako god mogu – nadamo se da će se završiti u kratkom periodu“, rekao je Jovanović.

Rekao je da će sada otići na mesto blokada i pokušati da obustave blokadu na određeni period, odnosno da se traktori pomere kako bi mogao da teče saobraćaj.

Precizirao je da se pregovori nastavljaju, da nisu prekinuti, ali da su dugo sedeli i da su ljudi postali nervozni.

Nedimović: Tu smo kad god budu želeli da razgovaraju

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da je sastanak trajao devet sati i da je prekinut kako bi poljoprivrednici obavestili svoje kolege o rezultatima razgovora.

Ističe da je postignut visok stepen saglasnosti oko premija za mleko i podrške poljoprivrednim proizvođačima vezanim za gorivo.

„Došli smo do cene koja bi poljoprivrednom proizvođaču donela oko 70 dinara cenu, to je 11 odsto više nego što dobijaju u Rumuniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj. Ovo je blizu 600 evra po toni, nadam se da će svi imati sluha, vlada čini nadljudske napore da reši ovu situaciju“, naveo je Nedimović.

Kaže da su uvek spremni za kompromis, a da li će neko koristi svoje pravo da protestuje – to ostaje na njima.

„Kad god predstavnici poljoprivrednih proizvođača žele razgovore – mi smo tu, dovoljan je jedan telefonski poziv da nas obaveste o ishodu svojih razgovora“, poručio je Nedimović.

Zahtevi ratara

Da podsetimo, ratari su tražili da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža. Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni.

Poljoprivrednici danima protestuju i blokiraju saobraćajnice. Poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje.

Poljoprivrednici traže i smanjenje akciza na 20 dinara za količine do 80 litara goriva za gazdinstva do 20 hektara. Tražili su i da država subvencioniše 30 odsto kupovinu mešovitog đubriva za jesenju setvu, ali se, kako nezvanično saznajemo, od tog zahteva odustalo.

Vlada je ponudila predah u otplati kredita na godinu dana i uputila poziv poljoprivrednicima da svoje predstavnike uključe u rad komisija koje bi se bavile premijama za iduću godinu, što je takođe zahtev onih koji protestuju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...