soja poskupela dva odsto u protekloj nedelji

Rast prometa na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

12.8.2022 15:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Rast prometa na Produktnoj berzi Rast prometa na Produktnoj berzi
Pad cene kukuruza, stabilan cenovni nivo pšenice i rast cene soje obeležio je poslovnu nedelju za nama na novosadskoj Produktnoj berzi. Ukupno je preko... Rast prometa na Produktnoj berzi

Pad cene kukuruza, stabilan cenovni nivo pšenice i rast cene soje obeležio je poslovnu nedelju za nama na novosadskoj Produktnoj berzi. Ukupno je preko jedine merkantilne berze u našoj zemlji u poslednjih sedam dana prometovano 6.947 tona robe (+46,5 odsto na nedaljnom nivou), dok je njena finansijska vrednost iznosila 285.618.730,00 dinara (+45,3 odsto).

Na međunarodnom tržištu je prisutna velika opreznost po pitanju posledica koje će suša u Evropi i SAD ostaviti na ozime useve. Trgovci iščekuju poslednji izveštaj američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), kako bi videli najnovije procene. Očekuje se da je suša negativno uticala na kukuruz i soju.

Na domaćem tržištu kukuruza sredinom nedelje bila je primetna povećana aktivnost, dok krajem nedelje dolazi do smirivanja tržišta i pada cene. Strukturu kupaca činili su krajnji potrošači i trgovci, dok su izvoznici bili na nižim cenovnim nivoima i sa zahtevima za produžen lager. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 33,50 do 34,10 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 33,96 dinara (37,35 din/kg sa PDV-om), što je za 2,4 odsto pad u odnosu na prošlonedeljni podatak, piše u izveštaju s Produktne berze.

Cena pšenice nije zabeležila veće promene. Početkom nedelje ponuda je bila nešto veća, da bi, kako je nedelja odmicala, ponuda bivala manja. Najveća tražnja bila je za pšenicom sa 12 odsto proteina, dok kvalitetnija pšenica nije lako nalazila kupca.

Ugovori za pšenicu su zaključivani u rasponu od 36,00 do 36,20 din/kg bez PDV-a. Ponder je iznosio 36,02 dinara (39,62 din/kg sa PDV-om), što je za neznatnih 0,2 odsto niža cena na nedeljnom nivou.

Drugu nedelju za redom sojino zrno beleži rast cene. U odnosu na prethodni podatak soja je zabeležila rast za dva odsto. Na ovakav cenovni trend, uticala je povećana tražnja od strane domaćih prerađivača i trgovaca i slabija ponuda sa druge strane. Ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 80,50 din/kg do 81,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, sa jasnom tendencijom rasta cene. Ponder je iznosio 80,67 dianara (88,73 din/kg sa PDV-om).

Suncokretovom sačmom sa prometovalo se po ceni od 31,50 din/kg bez PDV-a, odnosno 37,80 din/kg sa PDV-om. Početak žetve novog roda suncokreta karakteriše puno neizvesnosti oko visine prinosa i otkupne cene. Trenutna tržišna cena kreće se od 480 do 500 evra po toni, saopštila je Produktna berza.

  • SUNCOKRET

    12.8.2022 #1 Author

    Kod nas se cene žitarica još uvek drže ali je meso astronomski poraslo.

    Odgovori

  • TINA

    13.8.2022 #3 Author

    Kako li ce biti u buducnosti

    Odgovori

  • VERA

    13.8.2022 #4 Author

    Miruju cene za sada.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...