Kraljevstvo imalo rast prihoda od 58 odsto

Saudijska Arabija beleži suficit budžeta veći od 15 milijardi evra

SvetVesti

16.5.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Saudijska Arabija beleži suficit budžeta veći od 15 milijardi evra Saudijska Arabija beleži suficit budžeta veći od 15 milijardi evra
Iz Saudijske Arabije je saopšteno da je ova država u prvom kvartalu 2022. godine imala suficit budžeta od 57,5 milijardi rijala (15,3 milijardi dolara),... Saudijska Arabija beleži suficit budžeta veći od 15 milijardi evra

Iz Saudijske Arabije je saopšteno da je ova država u prvom kvartalu 2022. godine imala suficit budžeta od 57,5 milijardi rijala (15,3 milijardi dolara), do čega je dovela odluka vlasti da ograniči potrošnju i pored zarade koja je ostvarena zahvaljujući rastu cena nafte.

Ukupni prihodi saudijske vlade u prvom tromesečju iznosili su 278 milijardi rijala (74,11 milijardi dolara), što predstavlja međugodišnje povećanje od 36 odsto. U odnosu na isti period prošle godine, potrošnja se povećala na četiri odsto, na 220,5 milijardi rijala. Kapitalni troškovi su pali za jedan odsto, jer se kraljevina oslanjala na suvereni fond za domaće investicije i projekte, piše Bloomberg.

Podsticaji su uglavnom dolazili u vidu prihoda od nafte, koji su porasli za 58 odsto u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući povećanim cenama i postepenom rastu proizvodnje. Cena sirove nafte u prvom kvartalu dostigla je 128 dolara po barelu, a prosečna cena u toku tog perioda se kretala oko 100 dolara.

Iz Ministarstva finansija Saudijske Arabije saopšteno je da će nastaviti sa realizacijom plana potrošnje za 2022. godinu, koji je najavljen u decembru u nacrtu budžeta.

Naftni gigant Saudi Aramco je ranije objavio da je ostvario najviši profit još od izlaska na berzu.

Međunarodni Monetarni fond je podigao procene za ekonomski rast Saudijske Arabije za tri procentna poena.

  • IVAN

    16.5.2022 #1 Author

    Ocekivano

    Odgovori

  • JANA

    18.12.2022 #2 Author

    Ma najbolji su u svemu po meni ,posle njih su Japanci pa svi ostali …

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...