Inflacija bi mogla da počne da se smanjuje u julu

Savet za BDP očekuje privredni rast Srbije od četiri odsto u drugom kvartalu

AnalizaPoslovanjeSrbijaVesti

24.6.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Savet za BDP očekuje privredni rast Srbije od četiri odsto u drugom kvartalu Savet za BDP očekuje privredni rast Srbije od četiri odsto u drugom kvartalu
Na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije kojom je predsedavala premijerka Ana... Savet za BDP očekuje privredni rast Srbije od četiri odsto u drugom kvartalu

Na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić, rečeno je da se očekuje da će privredni rast Srbije u drugom kvartalu 2022. godine iznositi četiri odsto.

Na sednici su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima u prvom kvartalu 2022. godine kada je rast BDP-a bio 4,5 odsto, a predviđanja su da će u drugom kvartalu biti četiri odsto“, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Dodaje se da su razmatrani koraci koje treba preduzeti kako bi rezultati u svim sektorima do kraja godine bili zadovoljavajući, a očekuje se da inflacija počne da pada u julu.

Kada je reč o poljoprivredi i toku žetve pšenice, na sednici je rečeno da se očekuje nešto manji prinos u odnosu na prošlu godinu zbog dugotrajne suše, da su kukuruz i suncokret u dobrom stanju, a da se istovremeno radi na otvaranju novih tržišta za izvoz voća i povrća.

Situacija u oblasti saobraćaja je, kako je navedeno, značajno bolja jer se beleži rast prometa u svim segmentima, posebno u železničkom, dok vodni i avio-saobraćaj postižu značajnije rezultate u odnosu na prethodni period.

Dodaje se da će u oblasti zaštite životne sredine, početkom septembra biti raspisani tenderi za izgradnju prvih osam postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je od izuzetne važnosti za poboljšanje kvaliteta života građana.

„U toku je realizacija najvažnijih infrastrukturnih projekata, a među prioritetnim su projekti saobraćajne infrastrukture, kao i izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom“, navedeno je u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...