Bezbednost hrane jedan od najvećih problema za bliskoistočne nacije s nižim prihodima

Savet za zalivsku saradnju arapskih država izdvaja 42 milijarde dolara za ugrožene susede

InvesticijeNovacSvetVesti

31.10.2022 16:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Savet za zalivsku saradnju arapskih država izdvaja 42 milijarde dolara za ugrožene susede Savet za zalivsku saradnju arapskih država izdvaja 42 milijarde dolara za ugrožene susede
Države članice Saveta za zalivsku saradnju arapskih država (GCC) pružiće pomoć za finansiranje pozajmica zemljama sa nižim prihodima na Bliskom istoku i jugu Azije,... Savet za zalivsku saradnju arapskih država izdvaja 42 milijarde dolara za ugrožene susede

Države članice Saveta za zalivsku saradnju arapskih država (GCC) pružiće pomoć za finansiranje pozajmica zemljama sa nižim prihodima na Bliskom istoku i jugu Azije, pri čemu su obećale da će izdvojiti 42 milijarde dolara direktne podrške i investicija, dok je državama koje uvoze naftu potrebno oko 550 milijardi dolara u 2022. i 2023. godini, navodi Međunarodni monetarni fond (MMF).

Članice Saveta za zalivsku saradnju bogate naftom, koje zarađuju zahvaljujući visokim cenama ugljovodonika i snažnom rastu nakon pandemije, već su isplatile više od 22 milijarde dolara pomoći Egiptu, Jordanu, Pakistanu i Jemenu, piše Financial Times. 

MMF je takođe omogućio 21,6 miljardi pomoći za zemlje na Bliskom istoku i na severu Afrike i stavio na raspolaganje dodatne 42 milijarde dolara za povećavanje deviznih rezervi regionalnih ekonomija.  

„Poboljšali smo koordinaciju sa GCC i drugim institucijama. Ova vrsta saradnje je veoma važna za pomoć zemljama u regionu kako bi zaštitile dvoje ekonomije od mnogih udara i ubrzale reforme”, rekao je Džihad Azur (Jihad Azour), direktor odeljenja MMF-a za Bliski istok i centralnu Aziju.

Ekonomska aktivnost na Bliskom istoku pokazala je da je otporna i pored visokih cena dobara i globalnog usporavanja, navode iz MMF-a. Neke od ekonomija u razvoju u regionu, u kojima je prognozirano usporavanje sledeće godine uspele su da nadoknade povećanje cena hrane i energije zahvaljujući ponovnom prilivu turizma.

MMF upozorava se da će zemlje sa nižim prihodima i one razorene ratom verovatno doživeti ozbiljne izazove kada je u pitanju bezbednost hrane, za koje će biti potrebna međunarodna pomoć. Finansijska pomoć Saveta za zalivsku saradnju arapskih država je delom usmerena na rešavanje problema bezbednosti hrane.

  • BIJUTI27

    1.11.2022 #1 Author

    Nismo ni mi ništa bolji, sve živo uvozimo od osnovnih namirnica

    Odgovori

  • NATI29

    1.11.2022 #2 Author

    Kada bi se ujudinile sve bogate zemlje i pomogle ne bi se nijedna zemlja plasila nedostatka hrane

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...