nasuprot tome, usporavanje industrije podiže sve cene i preti na duži rok

Sektor usluga održao ekonomiju evrozone pozitivnom tokom aprila

EUVesti

5.5.2022 12:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sektor usluga održao ekonomiju evrozone pozitivnom tokom aprila Sektor usluga održao ekonomiju evrozone pozitivnom tokom aprila
Ekonomija evrozone blago je ubrzala u aprilu podržana oporavkom uslužnog sektora, koji je, zahvaljujući kontinuiranom ublažavanju pandemijskih ograničenja, nadoknadio zastoj u industriji, pokazalo je... Sektor usluga održao ekonomiju evrozone pozitivnom tokom aprila

Ekonomija evrozone blago je ubrzala u aprilu podržana oporavkom uslužnog sektora, koji je, zahvaljujući kontinuiranom ublažavanju pandemijskih ograničenja, nadoknadio zastoj u industriji, pokazalo je istraživanje S&P Global.

S&P Globalov indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru evrozone porastao je u aprilu 0,9 bodova u odnosu na mart, na 55,8 bodova, u skladu s preliminarnom procenom, prenosi Mina.

„Privreda evrozone pokazala se neočekivano otpornom u uslovima ukrajinsko-ruskog rata, zahvaljujući obnovljenom uzletu aktivnosti u uslužnom sektoru, zbog dodatnog ublažavanja mera suzbijanja pandemije u aprilu”, rekao je ekonomista u S&P Global Kris Viljamson (Chris Williamson).

Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru porastao je 1,1 bod, na 57,7 poena, najvišu vrednost od avgusta.

Ublažavanje pandemijskih ograničenja i kakva-takva normalizacija života podstakli su optimizam, iskazan u rastu podindeksa poslovnih očekivanja za 1,5 bodova, na 62,3 poena.

„Kompanije ipak muči rast troškova, pa su deo tog tereta prebacile na potrošače“, smatraju u S&P Global.

Oporavak u uslužnom sektoru u suprotnosti je s usporavanjem aktivnosti u industriji. „Rast industrije gotovo je ispario, odražavajući pad proizvodnje u Nemačkoj“, rekao je Viljamson, ukazujući na nove šokove u lancima nabavke i neizvesnost koju je stvorila ruska invazija na Ukrajinu.

Nada da će privredu podržati potisnuta potražnja mogla bi se izjaloviti, ako inflacija naškodi kupovnoj moći i ako građani počnu da zaziru od rizika i počnu previše da štede, zaključuje se.

  • ZVE84

    8.5.2022 #1 Author

    Sve je veštački održano, a za dalje ćemo videti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...