Komšije prate finansijske inovacije Evropske centralne banke

Severna Makedonija planira digitalni denar

BankeNovacRegionVesti

12.5.2022 14:56 Autor: Stanislav Stanišić 9

Severna Makedonija planira digitalni denar Severna Makedonija planira digitalni denar
Guvernerka Narodne banke Severne Makedonije Anita Angelovska Bežoska nekoliko puta je u javnim nastupima istakla značaj novih finansijskih tehnologija za ekonomski razvoj i trgovinu.... Severna Makedonija planira digitalni denar

Guvernerka Narodne banke Severne Makedonije Anita Angelovska Bežoska nekoliko puta je u javnim nastupima istakla značaj novih finansijskih tehnologija za ekonomski razvoj i trgovinu. Prilikom proslave godišnjice uvođenja denara kao platežnog sredstva najavila je podršku inovacijama u smislu mogućnosti digitalizacije monetarnog sistema razvojem digitalnog denara.

„Centralna banka Severne Makedonije istražuje mogućnost uvođenja digitalne verzije službene valute zemlje – makedonskog denara“, rekla je guvernerka.

Zvanična internet stranica Narodne banke Severne Makedonije prenosi njene reči da – „ako analize pokažu da je potrebno uvesti digitalni denar, nadam se da ćemo već na nekoj od sledećih proslava Dana monetarne nezavisnosti govoriti o digitalnom denaru kao službenom sredstvu plaćanja u zemlji”.

Upravo u želji da dobijemo pojašnjenje ove inicijative kontaktirali smo Narodnu banku Severne Makedonije iz koje su nam rekli da izjava nije iznenađenje, jer nosioci ekonomske politike već duže vreme navode da poseban akcenat treba staviti na značaj finansijskih inovacija za olakšavanje i podršku trgovini, kao posebno važnog preduslova za održivi razvoj malih i otvorenih ekonomija.

„U tom kontekstu, posebno su značajne inovacije u oblasti platnih usluga, kao važan preduslov za povećanje trgovinskih odnosa. Napredak u oblasti digitalnog plaćanja može doprineti povećanju obima trgovine, a samim tim i rastu ekonomija“, ističu iz Narodne banke Severne Makedonije u odgovoru za Biznis.rs.

Dodaju i da se preduzimaju koraci na stvaranju infrastrukture i regulatornog okvira za inovativne platne usluge, kroz pripremu novog Zakona o platnim uslugama i platnim sistemima kojim se implementiraju direktive Evropske unije u ovoj oblasti.

Takođe, podsećaju da Evropska centralna banka (ECB) trenutno radi na planovima za uvođenje digitalnog evra i da Severna Makedonija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji želi da prati politiku Brisela.

U smislu inicijative za uvođenje digitalnog denara Narodna banka Severne Makedonije ističe neophodnost saradnje sa relevantnim institucijama na izradi strategije razvoja digitalizacije finansijskih usluga.

„Upozoravamo i na potencijalne rizike koje nosi proces intenzivne digitalizacije finansijskih usluga, posebno kroz prizmu rizika po finansijsku stabilnost i zaštitu potrošača, što ukazuje na potrebu aktivnog praćenja finansijskih inovacija od strane regulatora. Sve to radi procene efekata na finansijsku stabilnost, ali i potrebe aktivnog delovanja u oblasti zaštite potrošača, uključujući i finansijsku edukaciju“, zaključuju iz Narodne banke Severne Makedonije.

  • MADMAX

    12.5.2022 #1 Author

    U korak sa vremenom.

    Odgovori

  • Emilija

    12.5.2022 #2 Author

    Sve u svoje vreme

    Odgovori

  • JANA

    12.5.2022 #3 Author

    Makedonci prate trendove ,svaka cast

    Odgovori

  • DJORDJE1

    12.5.2022 #4 Author

    Vrlo zanimljivo, Makedonija prati svetske trendove. Dosta zemalja uvodi digitalne valute ili koristi postojeće kriptovalute kao zvanično sredstvo plaćanja.

    Odgovori

  • SNEZANA

    12.5.2022 #5 Author

    Sta je digitalni dener?

    Odgovori

    • IVAN

      12.5.2022 #6 Author

      Denar je makedonska valuta.

      Odgovori

  • GOCA BG

    12.5.2022 #7 Author

    Ako analize pokazu,uvesce digitalni denar,sve je to jos u razmatranju…

    Odgovori

  • JOVANA

    13.5.2022 #8 Author

    Makedonci u trendu

    Odgovori

  • Milovan94

    15.5.2022 #9 Author

    Bravo za komšije Makedonce

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...