Šesti blok termoelektrane Šoštanj okarakterisan kao investicioni promašaj

Slovenija do 2033. godine prestaje sa proizvodnjom električne energije iz uglja

EkologijaRegionU fokusuVesti

14.1.2022 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Slovenija do 2033. godine prestaje sa proizvodnjom električne energije iz uglja Slovenija do 2033. godine prestaje sa proizvodnjom električne energije iz uglja
Slovenija će najkasnije do 2033. godine prestati s proizvodnjom električne energije iz uglja, najavila je slovenačka vlada. Takvo rešenje predviđa i usvojena „nacionalna strategija... Slovenija do 2033. godine prestaje sa proizvodnjom električne energije iz uglja

Slovenija će najkasnije do 2033. godine prestati s proizvodnjom električne energije iz uglja, najavila je slovenačka vlada.

Takvo rešenje predviđa i usvojena „nacionalna strategija za izlazak iz uglja“ i „restrukturiranje“ dve pokrajine u kojima još deluju aktivni kopovi uglja kao značajna ekonomska delatnost, piše SEEbiz.

Strategijom je predviđeno da će najkasnije do 2033. godine ugalj izaći iz upotrebe kada je u pitanju proizvodnja električne struje, a njeno usvajanje znači da regije mogu da počnu da koriste neometan pristup fondu za pravednu energetsku transformaciju, u okviru koga će Slovenija iz evrope dobiti skoro 250 miliona evra sredstava, saopšteno je iz vlade.

Iz termoelektrane Šoštanj, koja koristi ugalj za proizvodnju električne energije, Slovenija osigurava trećinu proizvodnje struje, dok ostale dve trećine najvećim delom osiguravaju hidrocentrale i nuklearka Krško.

Šesti blok termoelektrane Šoštanj počeo je da radi 2015. godine i koštao je više od milijardu evra, pa se u polemikama smatra velikim investicionim promašajem, odnosno propalom investicijom, kako s ekonomskog tako i ekološkog gledišta.

Kako pišu slovenački mediji, termoelektrana godinama radi nerentabilno i s gubicima.

Prošle godine termoelektrana je proizvela skoro četiri miliona tona ugljen-dioksida, a zbog udvostručenja cena emisijskih kupona proizvodna cena električne energije postaje sve veća.

  • N.N.

    14.1.2022 #1 Author

    Tako i treba

    Odgovori

  • STRELAC

    18.1.2022 #2 Author

    Ambiciozan plan nema sta,da li je i izvodljiv a da pritom sav teret ne podnesu mali potrosaci je sasvim drugo pitanje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...