planirani dug u 2022. godini veći od pet milijardi evra

Slovenija se zadužila za novih 1,75 milijardi evra na početku godine

EUNovacRegionVesti

6.1.2022 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Slovenija se zadužila za novih 1,75 milijardi evra na početku godine Slovenija se zadužila za novih 1,75 milijardi evra na početku godine
Slovenija je nastavila tradiciju izlaska na međunarodno tržište duga na samom početku godine, emitujući dve serije državnih obveznica u ukupnoj vrednosti 1,75 milijardi evra.... Slovenija se zadužila za novih 1,75 milijardi evra na početku godine

Slovenija je nastavila tradiciju izlaska na međunarodno tržište duga na samom početku godine, emitujući dve serije državnih obveznica u ukupnoj vrednosti 1,75 milijardi evra.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, emitovane su četvorogodišnje obveznice u ukupnoj vrednosti 1,25 milijardi evra i 40-godišnja od pola milijarde evra, prenosi agencija STA.

Prinos na četvorogodišnju obveznicu je negativan i iznosi minus 0,241 odsto, a na obveznicu ročnosti 40 godina je 1,183 procenta.

Prikupljena sredstva će se koristiti za finansiranje budžeta i refinansiranje starih kreditnih obaveza.

Posao prikupljanja ponuda za slovenačke obveznice zajedno su vodile banke: Barclays, BNP Paribas, Komerzbank, Deutsche bank, Goldman Sachs Europe i J.P. Morgan.

Investitori u četvorogodišnje obveznice su uglavnom iz Velike Britanije, Irske, Francuske i zemalja Beneluksa, dok je većina investitora u 40-godišnje dužničke hartije iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Slovenija će se ove godine ukupno zadužiti za 5,05 milijardi evra, prema programu finansiranja budžeta koji je vlada usvojila početkom decembra, dodaje STA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...