Predvidivo makroekonomsko okruženje prioritet

Smanjenje deficita i duga, ali i pravna sigurnost, glavni izazovi u 2022. godini

BankeBiznisNovacSrbijaU fokusuVesti

22.12.2021 14:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Smanjenje deficita i duga, ali i pravna sigurnost, glavni izazovi u 2022. godini Smanjenje deficita i duga, ali i pravna sigurnost, glavni izazovi u 2022. godini
Ključni izazov u 2022. godini za Vladu Srbije biće da ostane dosledna planiranom smanjenju budžetskog deficita i javnog duga, dok su malim i srednjim... Smanjenje deficita i duga, ali i pravna sigurnost, glavni izazovi u 2022. godini

Ključni izazov u 2022. godini za Vladu Srbije biće da ostane dosledna planiranom smanjenju budžetskog deficita i javnog duga, dok su malim i srednjim preduzećima najvažniji pravna sigurnost i dobro poslovno okruženje, poručio je u sredu član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Na skupu u organizaciji Evropske investicione banke i delegacije Evropske komisije on je istakao da smanjenje deficita i javnog duga omogućuju da Vlada Srbije novu krizu dočeka sa mogućnošću da reaguje.

Skup je bio posvećen stanju u sektoru malih i srednjih preduzeća, za koja Altiparmakov kaže da je ključno da znaju uslove poslovanja, te da se oni neće menjati iz godine u godinu, piše Tanjug.

Simon Savšek iz ekonomskog odeljenja Evropske investicione banke rekao je da će glavni izazov biti dinamika inflacije i javnog duga. Dodao je da je kod malih i srednjih preduzeća neophodno veće ulaganje u zeleno, digitalno i obrazovanje, te uključivanje u zelene i održive lance snabdevanja, piše Tanjug.

Direktor jedinica za konkurentnost NALED-a Marko Danon rekao je da najveći izazovi dolaze iz eksternog okruženja, jer su tamo i izvori inflacije i problemi u prekidu lanaca snabdevanja.

On je ocenio da privreda Srbije iz ove godine izlazi žilavija, a da bi tako i ostalo neophodni su vladavina prava i predvidivo makroekonomsko okruženje.

Danon je naglasio pozitivan efekat koji će imati uvođenje efakture i digitalizacije i dodao da i pored povoljnih kretanja na tržištu rada u Srbiji i dalje oko pola miliona osoba radi neformalno, što doprinosi sivoj ekonomiji.

Vladimir Radovanović iz Centra za programe podrške malim i srednjim preduzećima Privredne komore Srbije rekao je da će se inflatorni pritisci preko kamata na međunarodnom tržištu reflektovati i na poslovanje u Srbiji.

Ocenio je da inflacija već utiče na cene sirovina i energenata, što donosi veće troškove proizvodnje i transporta.

Kod MSP sektora ostaje ključan pristup finansiranju za očuvanje likvidnost, kao i njihov pristup lancima snabdevanja jer je većina do sada orijentisana na unutrašnje tržište, piše Tanjug.

Ekonomska novinarka Radojka Nikolić podsetila je da je asocijacija evropskih preduzetnika nedavno kao moguće najveće probleme u poslovanju malih i srednjih preduzeća u narednoj godini pomenula prekinute lance snabdevanja, promenjeno ponašanje potrošača i likvidnost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...