Japanski investitor smanjuje svoj udeo u kineskoj e-commerce kompaniji

Softbank prikupio 22 milijarde dolara od unapred plaćenih ugovora za akcije Alibabe

InvesticijeNovacSvetVesti

4.8.2022 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Softbank prikupio 22 milijarde dolara od unapred plaćenih ugovora za akcije Alibabe Softbank prikupio 22 milijarde dolara od unapred plaćenih ugovora za akcije Alibabe
Japanski investitor SoftBank je prikupio 22 milijarde dolara u gotovini od ugovora koji će u narednim godinama značajno umanjiti njegov udeo u kompaniji Alibaba,... Softbank prikupio 22 milijarde dolara od unapred plaćenih ugovora za akcije Alibabe

Japanski investitor SoftBank je prikupio 22 milijarde dolara u gotovini od ugovora koji će u narednim godinama značajno umanjiti njegov udeo u kompaniji Alibaba, što je odgovor ove banke na pad tržišta koji je opustošio njen tehnološki portfolio.

Investiciona grupa predvođena milijarderom Masajošijem Sonom (Masayoshi Son) ove godine je prodala jednu trećinu svog udela u kompaniji Alibaba kroz unapred plaćene ugovore, vrstu derivata koju Softbank sve više koristi za prikupljanje gotovine, ostavljajući mogućnost da će zadržati akcije.

Kroz ove pretprodaje, japanska banka je do sada prodala više od polovine akcija Alibabe. Ovo bi moglo da dovede do smanjenja udela u kineskom e-commerce gigantu ispod procenta kojim obezbeđuje mesto u odboru kompanije, te da onemogući japansku grupu da u svoje finansijske izveštaje uvrsti i prinos od akcija kompanije Alibaba, piše Financial Times.

Ukoliko SoftBank odustane od ponovnog otkupa akcija kompanije Alibaba, to će označiti kraj jedne ere. Son je svoje bogatstvo stvorio tako što je pre dve decenije pokrenuo rundu finansiranja e-commerce startapa kineskog biznismena Džeka Ma (Jack Ma) vrednu 20 miliona dolara, koja je rezultirala velikim povratom za Sona.

“U jednom trenutku, Alibaba je učinila Džeka Ma najbogatijim čovekom u Kini, a Sona najbogatijim u Japanu, čime su mu omogućene kasnije investicione avanture”, rekao je član odbora konsultantske kompanije BDA China Dankan Klark (Duncan Clark), dodajući da, ukoliko Son prodaje akcije po nižoj ceni, to govori o njegovom stavu prema Kini i pritisku koji trpi.

Analitičar kompanije Redey Research Kirk Bodri (Kirk Boodry) procenio je da su gubici kompanije (nakon propasti Vision fonda) nastavili da se gomilaju i u drugom kvartalu ove godine, skrećući pažnju na visok nivo samostalnog duga, za koji kaže da se u poslednjih 18 meseci zaključno s martom udvostručio do 12 biliona jena (92 milijarde dolara). Japanski investitor je raspolagao gotovinom od 2,9 biliona jena.

Iz Softbanka naglašavaju da su zadržali pravo da otkupe akcije kompanije Alibaba, ali su dodali da su transakcije omogućile grupi da “unapred prikupi kapital” i da se u isto vreme “zaštiti od pada vrednosti akcija”

Jedan akcionar je u junu pitao Sona da li bi bilo koja od 457 kompanija u Softbankovom portfoliju mogla da nadmaši Alibabu u godinama koje dolaze

“Možda jedna ili dve. Ako bude dobro, tri”, rekao je Son. “ Ali, ukoliko jedna ili dve postignu toliki uspeh, to će nam nadoknaditi sve (gubitke).”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...