Vision Fund pogođen padom vrednosti tehnoloških kompanija

Fond u vlasništvu konglomerata Softbank izgubio 27 milijardi dolara

BankeNovacU fokusuVesti

12.5.2022 19:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Fond u vlasništvu konglomerata Softbank izgubio 27 milijardi dolara Fond u vlasništvu konglomerata Softbank izgubio 27 milijardi dolara
Vision Fund, fond u vlasništvu investicione banke Softbank, zabeležio je istorijski gubitak do 3,5 biliona jena (27 milijardi dolara) nakon što su povećanje referentnih... Fond u vlasništvu konglomerata Softbank izgubio 27 milijardi dolara

Vision Fund, fond u vlasništvu investicione banke Softbank, zabeležio je istorijski gubitak do 3,5 biliona jena (27 milijardi dolara) nakon što su povećanje referentnih kamatnih stopa i ograničenja tehnološkom sektoru koje je uveo Peking teško pogodili njegove najveće holdinge.

Ovaj pad povukao je nadole i konglomerat Masajošija Sona (Masayoshi Son), koji je imao rekordni kvartalni gubitak od 2,1 bilion jena (16 milijardi dolara). Akcije ove grupacije izgubile su osam odsto vrednosti pre objave rezultata i tako se našle na najnižem nivou u prethodna dva meseca, piše Financial Times.

Među najvećim gubitašima u poslednjem kvartalu našle su se i kompanija Didi Chuxing iz Kine, koja je izgubila oko pola svoje tržišne vrednosti, i južnokorejska platforma za online kupovinu Coupang, čija je vrednost pala za 40 odsto. Singapurska kompanija Grab, američka firma DoorDash i indijska grupacija Paytm, zajedno su izgubile oko pet milijardi dolara u prethodnom kvartalu, procenjuje analitičar Kirk Bodri (Kirk Boodry) iz kompanije Redex Research.

“Okruženje ostaje izazov kada je investiciono poslovanje u pitanju, jer u njemu dominiraju brzorastuća inflacija, kompleksni geopolitički rizici i globalni energetski šok”, navodi se u saopštenju investicione banke Softbank. Ipak, ovaj konglomerat je u četvrtom kvartalu imao 43 nove investicije.

Vision Fund, investicioni fond koji raspolaže sa 100 milijardi dolara, nastao je 2017. godine sa namerom da on bude prvi u nizu fondova kojima upravlja Softbank, a finansije za njegovo otvaranje stigle su iz Saudijske Arabije i Abu Dabija.

Reputacija prvog fonda je narušena nakon što se poslovanje nekih od kompanija u koje se najviše ulagalo neslavno okončalo, kao što je bio slučaj WeWork grupom. Pokretanje drugog Vision fonda je najavljeno za 2019. godinu, ali investiciona banka nije uspela da prikupi novac.

Investiciona banka ima 25 odsto udela i u kineskoj kompaniji Alibaba, pa su je teško pogodila i ograničenja koja je Kina nametnula tehnološkim kompanijama. Iako su se akcije Alibabe oporavile nakon rasprodaje sredinom marta, njihova vrednost je još uvek 30 odsto niža u odnosu na prošlu godinu.

I drugi fondovi koji investiraju u tehnološke firme su imali velike gubitke. Tiger Global fond je ove godine izgubio oko 17 milijardi dolara, što je najveći gubitak u dolarima koji je neki investicioni fond zabeležio.

  • DJORDJE1

    13.5.2022 #1 Author

    Težal udarac za ovu kompaniju, ali će se sigurno izvući.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.5.2022 #2 Author

    Nestabilni uslovi iposlovanja zazvani nepredvidjenim događajima kao što je rat u Ukrajina, mogu izazvati velike gubitke a nekome bogami i dobitke, ali redje.

    Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #3 Author

    Dosta gubitaka je zabeleženo od kada je kriza nastupila

    Odgovori

  • SRDJAN

    13.5.2022 #4 Author

    Bas veliki udarac

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #5 Author

    Ozbiljan gubitak je u pitanju…

    Odgovori

  • NINICA

    5.11.2022 #6 Author

    Ozbiljan gubitak. Al nadam se da će se izvući.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...