Najveći akcionar država Srbija sa 58,11 odsto kapitala

Biznis.rs saznaje: Skupština akcionara Telekoma Srbija podržala emisiju korporativnih obveznica u vrednosti od 450 do 800 miliona evra

BerzaInfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

14.10.2024 10:47 Autor: Milica Rilak 1

Biznis.rs saznaje: Skupština akcionara Telekoma Srbija podržala emisiju korporativnih obveznica u vrednosti od 450 do 800 miliona evra Biznis.rs saznaje: Skupština akcionara Telekoma Srbija podržala emisiju korporativnih obveznica u vrednosti od 450 do 800 miliona evra
Skupština akcionara Telekoma Srbija podržala je danas na vanrednoj sednici odluku o emisiji dugoročnih, neobezbeđenih i nesubordiniranih obveznica Telekom Srbija a.d. Beograd, potvrđeno je... Biznis.rs saznaje: Skupština akcionara Telekoma Srbija podržala emisiju korporativnih obveznica u vrednosti od 450 do 800 miliona evra

Skupština akcionara Telekoma Srbija podržala je danas na vanrednoj sednici odluku o emisiji dugoročnih, neobezbeđenih i nesubordiniranih obveznica Telekom Srbija a.d. Beograd, potvrđeno je za Biznis.rs iz najveće domaće telekomunikacione kompanije.

Telekom je tako dobio podršku akcionara da kvalifikovanim investitorima na međunarodnom finansijskom tržištu ponudi korporativne obveznice u vrednosti od 400 do 850 miliona evra ili odgovarajućem iznosu u američkim dolarima.

Generalni direktor Vladimir Lučić je u intervjuu za oktobarsko izdanje mesečnika Biznis.rs istakao da za sada nijedna kompanija sa Zapadnog Balkana nije uradila ono što radi Telekom Srbija.

„Dobijamo kreditni rejting, izlazimo na evropsku berzu i emitujemo korporativnu obveznicu na toj berzi. To smo već jednom planirali, ali nas je izbijanje rata u Ukrajini kao i i kasnija nestabilnost na međunarodnim tržištima kapitala i rast kamatnih stopa zaustavili u tome“, rekao je Lučić za Biznis.rs.

On je u razgovoru koji smo vodili uoči oktobarske vanredne sednice Skupštine akcionara naglasio da, kada je reč o korporativnoj obveznici, Telekomu Srbija nije cilj da povećava dug već da refinansira deo manje povoljnih kredita.

„Već od ove godine poslujemo sa pozitivnim cash-flow i faktički ćemo početi da smanjujemo dug. Smatramo da je pravi trenutak za to, pošto je počeo trend snižavanja kamatnih stopa“, rekao je Lučić.

Vladimir Lučić / Foto: Petar Petrović

Naveo je da je sled koraka do emisije korporativne obveznice sledeći: prvo Skupština akcionara daje odobrenje za emisiju čija je vrednost u rasponu od 450 do 800 miliona evra.

„To znači da će konačna odluka zavisiti od situacije na tržištu, a znamo da američki Fed i Evropska centralna banka spuštaju referentne stope i trend je smanjenja kamatnih stopa“, objasnio je Lučić.

„Osim podrške Skupštine akcionara, nama je potreban kreditni rejting barem dve od tri globalne rejting agencije – S&P Global Ratings, Moodys ili Fitch, a zatim sledi izlazak na berzu i emitovanje obveznice. Sam tajming emitovanja zavisiće od naše i procene partnera u ovom procesu, a to je Bank of America, ali može se desiti već do kraja oktobra ili u prvom kvartalu naredne godine. Za razliku od 2022. godine, ovoga puta je sigurno da ćemo dobiti rejting, izaći na berzu i plasirati obveznicu – sve ostalo je stvar određivanja pravog tajminga i poštovanja berzanskih procedura“, precizirao je Lučić.

Na tajming emisije, kako je naglasio, danas utiču brojne globalne neizvesnosti.

„Uveren sam ipak da ćemo uspešno plasirati obveznicu, dobiti dobru kamatu i refinansirati deo kredita, što će nam dati dodatnu snagu“, poručio je generalni direktor Telekoma Srbija.

Podsetio je da je nacionalna telekomunikaciona kompanija već prisutna na međunarodnom tržištu kapitala, pošto može da računa na finansijsku podršku Evropske investicione banke, Švedske izvozne banke, kao i američke EXIM banke.

„Nismo oslonjeni samo na domaće izvore. Opet, diversifikacija izvora finansiranja je uvek dobra, a dobijanje kreditnog rejtinga i izlazak na berzu može doneti samo dobro kompaniji kao što je Telekom, koja će imati jasan i transprarentan pokazatelj kako posluje, a pri tome može da bude i uzor drugima. Smatram da je to važno i zato što nam je država vlasnik – a država je i sama dobila investicioni rejting, pa se to pozitivno odražava i na Telekom“, rekao je Lučić u intervjuu za oktobarsko izdanje mesečnika Biznis.rs.

  • Inquiete

    14.10.2024 #1 Author

    Telekom uvek ima podršku, šta god da je u pitanju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.