Rani javni uvid traje do 14. oktobra

Bureau Cube Partners uradio elaborat za Laudonov šanac, umesto divljeg naselja soliteri

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbija

2.10.2024 13:12 Autor: Milica Rilak 1

Bureau Cube Partners uradio elaborat za Laudonov šanac, umesto divljeg naselja soliteri Bureau Cube Partners uradio elaborat za Laudonov šanac, umesto divljeg naselja soliteri
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda objavio je Elaborat za rani javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije (PDR) područja između... Bureau Cube Partners uradio elaborat za Laudonov šanac, umesto divljeg naselja soliteri

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda objavio je Elaborat za rani javni uvid za potrebe izrade Plana detaljne regulacije (PDR) područja između Zemuna i Novog Beograda, poznatog i pod nazivom Laudonov šanac ili jednostavno – „Rupa“.

Radi se o prostoru između ulica Žarka Miladinovića, Tošin bunar, Zelengorske i Nove 2, odnosno zemunskog brda Kalvarija i novobeogradske Bežanijske kose, u kome se decenijama nalazi divlje naselje, a na kome obrađivač elaborata – kompanija Bureau Cube Partners, predlaže stvaranje stambeno-poslovne zone ukupne površine od 95.000 kvadrata.

Elaboratom je obuhvaćen čitav Laudonov šanac, čiji naziv se vezuje sa izgradnju odbrambenih bedema u kratkom periodu tokom 18. veka, kada je austrijski general Giden Fon Laudon upravljao Beogradom. Sa druge strane, nastanak „šanca“ povezuje se i sa izgradnjom pruge prema Zagrebu, kada je taj prostor raskopan, ali ne i priveden nameni šezdesetih godina, što je dovelo do naseljavanja i stvaranja jednog od najvećih neformalnih naselja u glavnom gradu.

Okvirnom granicom PDR-a obuhvaćeno je ukupno 4,63 hektara na kojima se nalazi „deo spontano nastalog naselja Laudonov šanac, koje se po svojoj nameni i bonitetu objekata razlikuje od ostatka područja“.

Kao značajnu karakteristiku tog prostora autori elaborata ističu neposredno okruženje – poslovni kompleks Zelena Avenija u Zemunu, odnosno najstariji deo Novog Beograda – poznate Paviljone.

Ipak, „prostor obuhvaćen granicom PDR-a ne nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine, ni celine koja uživa status pojedinačnog dobra pod prethodnom zaštitom, ne nalazi se u okviru celine koja uživa status prethodne zaštite i nije evidentirana kao arheološko nalazište“, napominju obrađivači elaborata, Bureau Cube Partners, koji su bili angažovani i na izradi plana za prostor na kome se nalazi hotel Jugoslavija.

Kako stoji u elaboratu, proširenjem i rekonstrukcijom Ulice Tošin bunar predmetna zona postaje jako saobraćajno čvorište na ulasku u centralnu zonu Zemuna čime se favorizuje izgradnja komercijalnih sadržaja i postepena transformacija stanovanja iz porodičnog u višeporodično stanovanje sa delatnostima u prizemljima.

„Navedena transformacija na terenu nije još uvek započeta, ali širenjem Tošinog bunara prema predmetnom bloku ona je neminovna, pa je planski potvrđena kroz urbanizaciju predmetnih blokova ostvarivanjem mogućnosti ekonomski isplative rekonstrukcije“, navode iz Bureau Cube Partners.

Ocenjuju i da su predloženim planskim rešenjem stvoreni uslovi da se dotrajali građevinski fond u bloku zameni novim, uz povećanje bruto površine.

„U svim objektima duž Ulice Tošin bunar planirano je nestambeno prizemlje. Na parcelama koje su pripadale proizvodnom kompleksu Minel i u kojima su trenutno smeštene delatnosti širokog spektra, planom je predviđena zamena objekata novim stambenim kompleksom. Za rušenje su predviđeni oni objekti koji ulaze u regulaciju javnih površina“, stoji u elaboratu.

Kada je reč o saobraćajnim površinama, njihova zona planira se na potezu koji trenutno zauzima neplansko naselje Laudonov šanac, odnosno od severo-zapadne granice PDR-a do regulacije ulice Tošin bunar, predlaže se planovima koji su na javnom uvidu.

Takođe, planirana je i M4 – zona mešovitih gradskih centara u zoni više spratnosti, i to „na regulaciji“ prema saobraćajnicama Tošin bunar i Zelengorska, u kojoj se planira izgradnja novih objekata, visine do 24 ili do 37 metara, u zavisnosti od toga da li se radi o zoni niže ili više spratnosti.

U okviru buduće zone M4 planira se da stanovanje „zauzme“ okvirno 75.000 kvadrata, dok je za poslovne namene okvirno planirano 20.000 kvadrata. Na tom prostoru, prema podacima iz elaborata, već živi 450 stanovnika, dok bi im se u novim objektima pridružilo još 600 stanovnika – pa bi njihov ukupan broj iznosio 1.050. Računa se da će na tom prostoru posao naći još 160 ljudi.

U zaključku elaborata, koji će na ranom javnom uvidu biti do 14. oktobra, navedeno je da je cilj uspostavljanje planskog osnova za izgradnju novih sadržaja na tom području, počev od trgovine, turizma, sporta i rekreacije preko kulture, stanovanja, poslovanja i komercijalnih ambijenata.

Cilj je, ističu, i obezbeđivanje infrastrukturnih kapaciteta, kako za postojeću tako i za planiranu izgradnju i „svakako očuvanje i poboljšanje uslova životne sredine“.

Informacije o predloženim rešenjima zainteresovanim licima davaće predstavnik Bureau Cube Partners od 12 do 18 časova, utorkom i četvrtkom u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, 27. marta br. 43-45 (u suterenu), a zainteresovana lica mogu tokom ranog javnog uvida svoja mišljenja na planirana rešenja u pisanoj formi dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove.

  • Jj992

    2.10.2024 #1 Author

    Ma da, i to opet zgrade i zgrade a ljudi odlaze… Prosirenje Tosinog stara prica…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.