Na benzinskim pumpama vozači toče uobičajene količine goriva

Cene benzina i dizela nikad veće, ali tu nije kraj

BiznisPoslovanjeSrbijaU fokusu

7.7.2022 17:14 Autor: Miljan Paunović 19

Cene benzina i dizela nikad veće, ali tu nije kraj Cene benzina i dizela nikad veće, ali tu nije kraj
Cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji nikada nisu bile veće, ali to izgleda ne remeti puno vozače, generalno na ulicama i putevima ne... Cene benzina i dizela nikad veće, ali tu nije kraj

Cene goriva na benzinskim pumpama u Srbiji nikada nisu bile veće, ali to izgleda ne remeti puno vozače, generalno na ulicama i putevima ne primećuje se manji broj vozila.

Ipak, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija trenutno ima velike probleme sa obezbeđivanjem dovoljnih količina goriva, pre svega dizela, ali i benzina, za potrebe građana. On je ukazao da naša zemlja nema ni malo domaće nafte i podsetio da NIS nije u većinskom vlasništvu države.

Deluje da to još uvek ne brine građane, odnosno vozače, te je na benzinskim stanicama u Beogradu stanje redovno, a to su za Biznis.rs potvrdili i radnici na pumpama, koji kažu da se ne primećuje pad u prometu, odnosno da vozači „sipaju“ gorivo uobičajeno.

Istovremeno, vozači koje smo zatekli na jednoj od pumpi NIS-a, kažu da cene ne bi trebalo da budu toliko visoke, jer kod nas nije kriza, i većina njih misli da država treba da smanji akcize da bi gorivo bilo jeftinije.

„Mislim da kod nas cene idu naviše jer se prati neki svetski trend, a ne bi trebalo da bude tako. Sada ne mogu da sipam ni pet litara dizela za 1.000 dinara, a kako će biti narednih meseci, ne bih znao šta da vam kažem, mislim da će situacija biti još gora“, kaže Dejan Petrović, keramičar iz Beograda.

Slično misli i jedan naš sagovornik sa pumpe koji nije želeo da se predstavi, ali veoma kratko je rekao „ovde će ljudi pre sipati gorivo, nego kupovati hleb“.

Foto: Pixabay.com

Do 31. jula još uvek na snazi Uredba o cenama goriva

Krajem juna, odlukom Vlade Srbije produžena je Uredba o cenama goriva do 31. jula uz smanjenje akciza za 20 odsto na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Podsetimo, Vlada Srbije je propisala na sednici 10. februara da će maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 iznositi 179 dinara, odnosno 171 dinar po litru. Tada su članovi vlade usvojili Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata „kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva“.

Danas, skoro pet meseci kasnije cena evro dizela od 1. jula 2022. godine je 218 dinara, dok maksimalna cena benzina evro premijum BMB 95 iznosi 205 dinara. U zavisnosti od kvaliteta goriva, G Drive dizel je dostigao cenu od čak 230 dinara. Cene se koriguju svakog petka u mesecu.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je početkom juna rekao da bi gorivo do zime moglo da poskupi pet do 10 dinara.

Oporavak turizma i rast građevinske industrije doveli do veće potražnje za gorivom

Iz Naftne industrije Srbije za Biznis.rs kažu, kada je reč o trendovima na tržištu motornih goriva u prvom kvartalu 2022. godine, ne samo u Srbiji, već i celom regionu, da je potrošnja očekivano nastavila oporavak u odnosu na prvo tromesečje 2021. godine.

„Glavni faktori oporavka potrošnje su rast transporta, rast građevinske industrije i oporavak turizma. Dodatno, na rast potrošnje utiče i izmena u cenovnim nivoima zemalja u regionu, pa se deo prekograničnih nabavki sada obavlja na domaćem tržištu. Konkretno, u prvom kvartalu 2022. godine potrošnja motornih goriva u Srbiji je porasla 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kada je reč o cenama, važno je istaći da je Srbija deo svetskog tržišta i da na cenu goriva presudno utiču dva faktora na koje NIS nema uticaja – cene sirove nafte i naftnih derivata na svetskim berzama i kurs dolara. NIS može da utiče na formiranje cena goriva jedino kroz povećanje efikasnosti u poslovanju, što kompanija kontinuirano i čini“, ističu iz NIS-a.

Iz EKO Srbija, članice Hellenic Petroleuma, za Biznis.rs kažu da pomno prate međunarodna dešavanja u energetskom sektoru, te da u ovom trenutku rad i svakodnevna funkcija kompanije ostaju uobičajeni.

„Kad je reč o tržištu, postoji očekivan trend ka kupovini standardnih goriva, u odnosu na premium derivate“, kažu iz ove kompanije.

S obzirom na to da problemi po pitanju goriva postaju sve veći, možemo da očekujemo da se cene naftnih derivata neće smiriti, a kojom brzinom i za koliko procenata će rasti niko ne može sa sigurnošću da tvrdi.

  • Emilija

    7.7.2022 #1 Author

    Bice bas tesko

    Odgovori

  • TATJANA

    7.7.2022 #3 Author

    Sledi tezak period

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.7.2022 #4 Author

    Mislim da ce ograniciti kolicinu goriva koja ce moci da se sipa na pumpama…

    Odgovori

  • Dea

    7.7.2022 #5 Author

    Kraj je u svakom smislu-al svaki kraj je novi pocetak

    Odgovori

    • goca87

      8.7.2022 #6 Author

      Deluje kao da to ne brine gradjana?!?! A šta da rade ljudi? Preterali su sa cenom

      Odgovori

  • NATI29

    7.7.2022 #7 Author

    Mora i ovo da stane

    Odgovori

  • BOJANA

    8.7.2022 #8 Author

    Što je mnogo, mnogo je.

    Odgovori

  • SRDJAN

    8.7.2022 #9 Author

    Al stvarno na pumpama redovno stanje kao da su cene goriva niže. Čak i gužve se mogu videti na nekim pumpama.

    Odgovori

  • VOJKAN

    9.7.2022 #10 Author

    Uprkos visokoj ceni, nekima je vožnja kolima potreba, a ne zadovoljstvo

    Odgovori

  • MARA

    9.7.2022 #12 Author

    Proživeli smo i gore..

    Odgovori

  • Boba3

    9.7.2022 #13 Author

    Iapak se vozi do besvesti

    Odgovori

  • Crni

    9.7.2022 #14 Author

    Država koristi krizu kao izgovor da poklade građane.

    Odgovori

  • Bella

    10.7.2022 #15 Author

    Mi se necemo ni voziti vise izgleda mi tako

    Odgovori

  • NINICA

    13.7.2022 #16 Author

    Ima li kraja???

    Odgovori

  • Sima

    24.7.2022 #17 Author

    Ne mogu da verujem da auto moto savez pogresi za 100 din po litru na zvanicnoj stranici

    Odgovori

  • MARE

    4.9.2022 #18 Author

    Na zastrasujuci nacin evociramo uspomene iz detinjstva i rane mladosti

    Odgovori

  • NINICA

    5.11.2022 #19 Author

    Tu nije kraj? Čekajte još veće cene , jer nema kraja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...