Još jedna prilika za ulaganje

Da li su akva parkovi novi trend na srpskom tržištu nekretnina ili samo sezonski bum?

InvesticijeNekretninePoslovanjeSrbijaTurizam

24.7.2022 08:01 Autor: Stefan Petrović 19

Da li su akva parkovi novi trend na srpskom tržištu nekretnina ili samo sezonski bum? Da li su akva parkovi novi trend na srpskom tržištu nekretnina ili samo sezonski bum?
Sudeći po oglasima koje objavljuju agencije za nekretnine, nakon stanova, poslovnih objekata i magacinskih prostora u poslednje vreme su sve primetnije, ni manje ni... Da li su akva parkovi novi trend na srpskom tržištu nekretnina ili samo sezonski bum?

Sudeći po oglasima koje objavljuju agencije za nekretnine, nakon stanova, poslovnih objekata i magacinskih prostora u poslednje vreme su sve primetnije, ni manje ni više, nego ponude za prodaju akva parkova u čitavoj Srbiji.

Da li su zabavni parkovi na vodi odjednom postali isplativ i unosan biznis ili je reč samo o trgovini nepokretnostima i ko sve može sebi da priušti jednu ovakvu nekretninu? Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže direktor agencije za nekretnine Menadžer Nenad Mitrović, sve se posmatra kao poslovna prilika, nezavisno od toga da li je reč o akva parku, bazenima ili nečem trećem.

„To su stvari koje ljudima donose novac i tako ih treba i gledati“, ocenjuje on.

Upravo bi jedna takva stvar trebalo da bude i nedavno oglašeni kompleks Vidik kod Lazarevca, koji obuhvata akva park, zatvorene i otvorene bazene, hotel sa 40 smeštajnih jedinica, velnes i spa zonom, poslovnu zgradu i benzinsku pumpu.

„Vidik je relativno blizu Izvora u Aranđelovcu od kojeg je dosta jeftiniji, pa se pretpostavlja da će zbog konkurentnosti biti privlačan investitorima“, kaže on, dodajući da će ljudi ulagati u sve što im generiše profit.

Ovo tim pre što zbog niskih kamata niko ne želi da štedi u bankama, već se pre odlučuje za investiciju koja će kroz nekoliko godina vratiti uloženo i stvoriti dodatnu zaradu.

„Jasno je da se ulaže u sve ono gde će novac moći da se ‘okrene’ za desetak godina“, dodaje Nenad Mitrović.

Ali jasno je i da je cena od 8,6 miliona evra, koliko košta pomenuti kompleks, dostupna malom broju investitora u Srbiji, pa se postavlja pitanje kakvo je interesovanje za kupovinu. Naš sagovornik kaže da se za desetak dana, koliko je aktuelan ovaj oglas, javilo nekoliko potencijalnih kupaca.

Foto: Rawpixel.com

„Kupuju retki koji mogu da priušte ovu investiciju, a cena je formirana na osnovu računice koja obuhvata ulaganje u celokupan projekat, kao i prihod koji je on u stanju da donese na godišnjem nivou“, zaključuje Mitrović.

S druge strane, ekonomista i stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević ocenjuje u razgovoru za Biznis.rs da uspešnost ovakvih investicija zavisi od više faktora, u prvom redu od toga da li neko kupuje već postojeći kompleks ili ga gradi od nule. Pored toga, on dodaje da smo trenutno u situaciji očekivanog pada standarda građana, pa savetuje da se vodi računa o tome što nam sleduje period neizvesnosti, a usluge koje pružaju akva parkovi predstavljaju graničnu, a ne bitnu potrošnju.

„To je sezonski posao, te treba razmišljati koliko će biti mušterija, kakvi prihodi mogu da se naprave i da li su oni veći od troškova održavanja sistema“, kaže naš sagovornik.

Takođe, on dodaje da je tu važno i koliko se vode troši, kao i to da voda u kompleks ulazi u jednom, a izlazi u sasvim drugom stanju, čime bi država trebalo ozbiljnije da se pozabavi.

Ipak, on navodi primer jednog akva parka u Trebinju koji funkcioniše veoma dobro, a uz to dodaje da je klima sve toplija i da će se ove usluge u budućnosti koristiti još više. To sve zajedno navodi na zaključak da akva parkovi mogu da budu unosan biznis ukoliko budu zadovoljeni svi neophodni faktori.

Inače, pored pomenutog kompleksa Vidik, u Srbiji je na prodaju još nekoliko akva parkova – sportsko-rekreativni kompleks kod Vršca, u naselju Hemograd na površini od 2,4 hektara, poseduje 37 soba, akva park, tri sale za proslave, otvoreni i zatvoreni teren za fudbal, pokrivenu letnju baštu i igralište, a cena mu je tri miliona evra.

Takođe, u beogradskom naselju Borča se prodaje akva park sa tri bazena ukupne vodene površine od 600 kvadratnih metara, sa pratećom opremom, upotrebnom dozvolom i letnjim restoranom.

Trenutno u Srbiji ima ukupno 14 akva parkova, a izgradnja novih već se planira u Nišu, Leskovcu, Obrenovcu, Apatinu i na Paliću.

Cene u akva parkovima u Srbiji

Beograd ima tri akva parka koji posetiocima nude različite sadržaje. Cene ulaznica zavise od lokacije i njihovog sadržaja i kreću se od 500 do 800 dinara za decu i do 1.300 dinara za odrasle.

Celodnevna ulaznica za odrasle u Novom Sadu radnim danima je 1.500 dinara, subotom 1.400, a nedeljom 1.800 dinara. Ulaznice koje važe tri sata, od 16 do 19 časova, jeftinije su za 200 do 300 dinara. Deca do 110 centimetara visine ne plaćaju ulaznice, ona do 140 centimetara plaćaju radnim danima 950 dinara, a vikendom nešto više od 1.000.

U Jagodini su u ponudi olimpijski, rekreativni i bazen za neplivače, tobogani dužine 600 metara, gusarski brod, četiri kafića, restoran i bar. Celodnevna karta u ovom akva parku košta 600 za odrasle i 400 dinara za decu. Ko odluči da u akva parku provede samo popodne to će morati da plati 400 dinara (200 za decu), dok organizovane grupe ulaze po ceni od 500, odnosno 300 dinara.

Kragujevčani biraju između jagodinskog i akva parka u Aranđelovcu u okviru hotela Izvor, gde je ulaz za hotelske goste besplatan. Za sve ostale dnevna karta za odrasle je radnim danima 4.000, a vikendima 5.000 dinara, dok je cena za decu uzrasta od tri do 12 godina radnim danima 2.000, a vikendom 2.500 dinara.

  • MAJALG

    24.7.2022 #1 Author

    Sve gde mogu da se peru pare tu ce se ulagati, ne treba puno pameti da se razume kako ovo funkcionise.

    Odgovori

  • Milovan94

    24.7.2022 #2 Author

    Ja bi rekao da su samo sezonski bunt

    Odgovori

  • STRAHINJA

    24.7.2022 #3 Author

    Leglo bakterija, ne razumem ljude koji posećuju ovakva mesta

    Odgovori

  • SNEZANA

    24.7.2022 #4 Author

    Cene u beogradskim aqva parkovima su poprilicne,na Ledinama najskuplje,a kvalitet nikakav

    Odgovori

  • Ceca

    24.7.2022 #5 Author

    Sudeci po klimatskim promenams i ovim vrucinama ,akva parkovi bi zaista mogli biti dobar biznis

    Odgovori

  • Maša

    24.7.2022 #6 Author

    Sezonski bum 🙂

    Odgovori

  • MAJA

    24.7.2022 #7 Author

    Bice svakog cuda za 3 dana dosta

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.7.2022 #8 Author

    Velika investicija koja radi sezonski ali donosi dobru zaradu…

    Odgovori

    • DANIJELA

      24.7.2022 #9 Author

      Pa da zarada jer su cene ulaznica i pica kao na moru, a usluga nikakva, voda pitanje koliko “cista”

      Odgovori

  • BRANA19

    24.7.2022 #10 Author

    A sa cenama su ne daj ti Boze…

    Odgovori

  • Ika

    24.7.2022 #11 Author

    Ima i dobre i lose strane

    Odgovori

  • TATJANA

    24.7.2022 #12 Author

    Investicija

    Odgovori

  • LUKA

    24.7.2022 #13 Author

    Samo sezonski bum

    Odgovori

  • ZVE84

    24.7.2022 #14 Author

    Aqua park je samo letnja atrakcija.

    Odgovori

  • DANIJELA

    24.7.2022 #15 Author

    Ok dobra je inovacija ali cene su preterane.

    Odgovori

  • Milisavka

    24.7.2022 #16 Author

    Donosi im veliku zaradu posto deru

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    26.7.2022 #17 Author

    Dobro ulaganje

    Odgovori

  • TINA

    28.7.2022 #18 Author

    Da li ce da prave bombe ili bonbone, investitorima nije bitno. Njima je vazan samo profit

    Odgovori

  • MARKO7

    31.10.2022 #19 Author

    Pa to nam je najbolja investicija u državi, toliko ih imamo a opet ništa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...