LEKSIKON 2021: Filip Kovačević

Digitalizacija poslovanja će pomoći podizanju efikasnosti privrede

AnalizaIntervjuSrbijaSvetU fokusu

7.1.2022 10:03 Autor: Marko Andrejić 1

Digitalizacija poslovanja će pomoći podizanju efikasnosti privrede Digitalizacija poslovanja će pomoći podizanju efikasnosti privrede
Filip Kovačević je partner u poreskom odeljenju Deloitte, kome se pridružio 2010. godine. Pruža poresko-savetodavne usluge, prvenstveno iz oblasti indirektnih poreza (PDV, carine i... Digitalizacija poslovanja će pomoći podizanju efikasnosti privrede

Filip Kovačević je partner u poreskom odeljenju Deloitte, kome se pridružio 2010. godine. Pruža poresko-savetodavne usluge, prvenstveno iz oblasti indirektnih poreza (PDV, carine i akcize), kako domaćim, tako i međunarodnim klijentima koji posluju u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Imao je priliku da stekne i međunarodno radno iskustvo u poreskom odeljenju advokatske kancelarije P+P Pöllath+Partners u Nemačkoj.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Stekao zvanje LL.M u oblasti finansijskog prava u Nemačkoj, na institutu za pravo i finansije (ILF) u okviru Gete Univerziteta (Frankfurt na Majni). Uspešno završio jednosemestralni kurs Međunarodno poresko pravo na Univerzitetu u Manhajmu.

Član je Međunarodne fiskalne asocijacije (IFA) i Srpskog fiskalnog društva (SFD).

Pitali smo Filipa Kovačevića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2021. godinu.

Događaj godine

– Imajući u vidu delatnost kojom se bavim, za mene je događaj godine nastavak rada i donošenje seta propisa, poput onih koji uređuju digitalnu imovinu, e-fiskalizaciju, e-fakture, a koji će privredi omogućiti da dodatno digitalizuje svoje poslovanje, pa čak i da proširi opseg svojih delatnosti u nekim slučajevima. Snažno verujem da će nam digitalizacija (koja će nesumnjivo imati i svojih poteškoća) pomoći u podizanju efikasnosti, boljem ekološkom pristupu, a i u praćenju koraka sa razvijenijim tržištima.

Ličnost godine

– Teško mi je da izdvojim jednu osobu. Mislim da bi ovu “titulu” trebalo da ponesu svi ljudi koji su uložili svoje vreme i resurse da pomognu zajednici oko sebe, stavljajući tuđe potrebe ispred svojih. To su poduhvati koji, na kraju, prave najveću razliku.

Najbolji poslovni potez godine

Pripajanje Nordeusa globalnom gigantu Take-Two Interactive, ne samo zbog vrednosti transakcije (378 miliona dolara), već pre svega zbog onoga što ta transakcija znači za našu startap zajednicu. Mislim da nas ova vest stavlja na globalnu mapu i da će nam pomoći u daljem razvoju našeg IT sektora.

Poslovni promašaj godine

– Propuštena prilika da se investira u bitcoin, za sve nas koji to nismo uradili.

Očekivanja u 2022. godini

– Očekujem, odnosno nadam se nastavku oporavka ekonomije, rastu privredne aktivnosti i popuštanju pandemije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...