ukupno pristiglo oko 50 projekata

Dodelom nagrada završen 12. Organic konkurs NLB Komercijalne banke

AgrobiznisBankeBiznisSrbija

23.5.2023 17:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Dodelom nagrada završen 12. Organic konkurs NLB Komercijalne banke Dodelom nagrada završen 12. Organic konkurs NLB Komercijalne banke
Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara za najbolje... Dodelom nagrada završen 12. Organic konkurs NLB Komercijalne banke

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje, prerade i ponude organskih proizvoda.

Glavna nagrada u iznosu od 1.000.000 dinara dodeljena je Radmili Ćirić, poljoprivrednom proizvođaču/prerađivaču iz sela Pasjač kod Pirota. Ove godine prvi put su dodeljene i tri specijalne nagrade u iznosu od po 500.000 dinara – za damu koja se bavi organskom proizvodnjom nagrada je dodeljena Tatijani Božović iz Arilja, nagrada mladoj osobi starosti do 40 godina uručena je Darku Batiniću iz Lazareva, dok je nagrada za uslužni/ugostiteljski objekat koji u svojoj ponudi ima makar jedan proizvod organskog porekla iz Srbije dodeljena Marku Orloviću (TR Agrikultura Orlović) iz Kraljeva.

„Na dvanaesti po redu Organic konkurs, ove godine pristiglo je 50 projekata – devet iz Centralne Srbije, zatim 18 iz Vojvodine, sedam iz Južne Srbije, osam iz Beograda, pet iz Zapadne i tri iz Istočne Srbije. Najveći broj, 26 prijava, potekao je od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, šest prijava pristiglo je od onih koji se bave stočarstvom i pčelarstvom, dok je 12 prijava stiglo od gazdinstava koja se bave mešovitom proizvodnjom (biljna i prerada). Imali smo i šest prijava u kategoriji uslužni/ugostiteljski objekat“, navodi se u saopštenju.

Foto: NLB Komercijalna banka

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, naveo je da ova banka drži gotovo 30 odsto tržišta kada je reč o agraru, i godinama unazad nastupa kao apsolutni lider u isplati subvencionisanih kredita za poljoprivrednike – kako po broju kredita, tako i po iznosu. Zbog toga, kako kaže, ima posebnu odgovornost da podrži poljoprivrednike – posebno one koji se poljoprivredom bave na teži, ali održiv način.

„Posebno nas raduje što nakon više od decenije rada na promociji organske proizvodnje i prerade, ova grana poljoprivrede doživljava ekspanziju i nastavlja da se razvija u pravcu samoodrživosti i inkluzije. O tome svedoči veliki broj projekata fokusiran na unapređenje proizvodnje kroz prelazak na održive izvore energije i uvođenje različitih sistema veštačke inteligencije, kao i sve veći broj mladih ljudi i žena, koji se prijavljuju kao vlasnici organskih imanja“, istakao je Vuković i dodao da je Organic konkurs deo strateškog cilja i misije održivog poslovanja, u okviru koje je NLB Komercijalna banka do sada obezbedila snabdevanje električnom energijom iz potpuno obnovljivih izvora, prešla na bespapirni proces nabavke i podržala razvoj zelene agende kroz plasman održivih proizvoda.

Organic konkurs ove godine je održan po dvanaesti put, sa gotovo 696 ukupno prijavljenih projekata iz cele zemlje, od kojih je do sada nagrađeno 46 najboljih i najodrživijih ideja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...