Banca Intesa i KfW potpisali ugovor o novoj kreditnoj liniji

Dogovoreno 35 miliona evra za zelene inicijative mikro, malih i srednjih preduzeća

PreduzetnikSrbija

16.12.2022 14:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Dogovoreno 35 miliona evra za zelene inicijative mikro, malih i srednjih preduzeća Dogovoreno 35 miliona evra za zelene inicijative mikro, malih i srednjih preduzeća
Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpolo, i KfW Razvojna banka Nemačke, kao predstavnik Vlade Savezne Republike Nemačke, potpisali su danas ugovor o... Dogovoreno 35 miliona evra za zelene inicijative mikro, malih i srednjih preduzeća

Banca Intesa, članica međunarodne bankarske grupacije Intesa Sanpolo, i KfW Razvojna banka Nemačke, kao predstavnik Vlade Savezne Republike Nemačke, potpisali su danas ugovor o kreditnoj liniji u ukupnoj vrednosti od 35 miliona evra za podršku zelenim inicijativama i razvoju ruralnih sredina u prisustvu predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine i Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji.

Tranša od 25 miliona evra biće usmerena za finansiranje investicija za unapređenje efikasnosti korišćenja prirodnih resursa, recikliranje resursa i smanjenje štetnih emisija u cilju smanjenja nivoa zagađenja životne sredine.

Iz ove tranše, Banca Intesa će odobravati kredite mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), kao i lokalnim samoupravama, koji po uspešnom završetku projekta imaju mogućnost da ostvare pravo na bespovratna sredstava u vrednosti od 10 odsto iznosa kredita.

Druga tranša, u vrednosti od 10 miliona evra, namenjena je širokom spektru ulaganja u jačanje konkurentnosti ruralnih sredina i biće opredeljena za MMSP, registrovana poljoprivredna gazdinstva, zadruge i socijalne preduzetnike.

“Cilj ovog projekta je da podstakne razdvajanje ekonomskog rasta Republike Srbije od potrošnje i zagađenja prirodnih resursa i emisije gasova sa efektom staklene bašte ka zelenoj ekonomiji. Na ovaj način, unapređuje se i ekonomski i socijalni razvoj a istovremeno štite životna sredina i prirodni resursi“, rekla je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i šef Nemačke razvojne saradnje u Srbiji Kristijan Šiling (Cristian Schilling). “Za prevazilaženje izazova klimatskih promena i postizanje ciljeva Pariskih sporazuma neizbežno je da svi udružimo snage i da se ne ograničavamo samo na saradnju sa javnim sektorom. Zbog toga ćemo, u okviru zajednički dogovorenog Klimatskog partnerstva između Srbije i Nemačke, sarađivati sa bankama, poput Banca Intesa, posebno na podršci privatnom sektoru. Zajedno sa Banca Intesa podržaćemo MMSP u postizanju viših standarda u zaštiti životne sredine i pripremiti ih za ulazak na tržišta EU. Naša namera je da zelena tranzicija bude ekonomski održiva i socijalno pravedna”, rekao je Šiling.

 Od kako su započele saradnju 2008. godine, Banca Intesa i KfW potpisale su devet ugovora o kreditnim linijama u ukupnoj vrednosti od 186,5 miliona evra, ne uključujući danas potpisani ugovor.

  • DUSICA

    17.12.2022 #1 Author

    Odlično je što Banca Intesa na ovaj način pruža podršku privatnom sektoru.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.12.2022 #2 Author

    Odlicno,verujem da ce i druge banke da se ukljuce…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...