Prva sredstva namenjena inovativnom angažovanju

EU pomaže zapošljavanje mladih u Srbiji sa 5,5 miliona evra

PoslovanjeSrbija

23.6.2023 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EU pomaže zapošljavanje mladih u Srbiji sa 5,5 miliona evra EU pomaže zapošljavanje mladih u Srbiji sa 5,5 miliona evra
Ugovore o projektima za zapošljavanje mladih, koje pomaže Evropska unija (EU) sa pet i po miliona evra bespovratne pomoći, potpisali su pomoćnik ministra finansija... EU pomaže zapošljavanje mladih u Srbiji sa 5,5 miliona evra

Ugovore o projektima za zapošljavanje mladih, koje pomaže Evropska unija (EU) sa pet i po miliona evra bespovratne pomoći, potpisali su pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović. Potpisivanju su prisustvovali i šef misije EU u Srbiji Emanuele Žiofre (Emmanuele Giofre) i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Prvi ugovor je usmeren na bespovratna sredstva za aktivne mere inovativnog zapošljavanja, a drugi za tehničku pomoć u implementaciji, praćenju i evaluaciji politike zapošljavanja, piše N1.

Program garancija za mlade, u sklopu kojeg su potpisani ugovori, predstavlja obavezu država članica da svim mlađim od 25 godina ponude zaposlenje, nastavak obrazovanja ili pripravništvo od četiri meseca, nakon što su završili obrazovanje, nezaposleni su ili su napustili školovanje.

Projekti će tu mogućnost obezbediti za 8.000 ljudi, a ukupna vrednost je sedam miliona evra.

Žiofre je nakon potpisivanja ugovora istakao da je to još jedan dokaz da saradnja EU i Srbije postoji radi direktne koristi građana. On je rekao da je važno da mladima može da se ponudi nastavak obrazovanja ili adekvatan posao, ističući da postoji veliki problem nezaposlenosti mladih i u Srbiji, ali i u EU.

“Ovo je garancija da će mladi imati priliku da nađu posao, da unaprede svoje veštine u svom mestu, da ne moraju da se sele zbog posla. Mogu da učestvuju u radu kompanija i da dobiju priliku za kreiranje poslovne karijere”, kazao je Žiofre.

Kako je dodao, u pilot fazi biće obuhvaćena 21 opština u Srbiji.

Foto: Indomio.rs

Ministar Selaković je rekao da je neophodno učesnike na tržištu rada, i zaposlene i nezaposlene, stalno opremati odgovarajućim znanjima i veštinama, kako bi odgovarali zahtevima tržišta rada koji se menjaju.

“Neophodno je i dalje raditi na smanjenju razlika između vrednosti pokazatelja tržišta rada za mlade i za odraslo stanovništvo, kao i na približavanju prosečnim pokazateljima na tržištu radne snage za mlade na nivou EU”, naveo je Selaković.

On je rekao da postoje zanimanja za koja se mladi obrazuju, iako se zna da neće imati gde da se zaposle, dok istovremeno postoji tražnja za zanimanjima za koje se ne školuju, pa bi trebalo raditi na popravljanju ovakve situacije.

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević rekao je da kroz predpristupne IPA fondove Srbija radi, između ostalog, i na usklađivanju Sistema obrazovanja sa zemljama EU.

On je dodao da je veoma značajan projekat Erazmus plus, najveći projektu EU za obrazovanje, mlade i sport.

“Učešće u tom projektu nastaviće da pomaže razvoj prosvetnog sistema Srbije, jer se bavi temama koje su u skladu sa nacionalnim prioritetima u obrazovanju, sa strategijom do 2030. godine i akcionim planom za njeno sprovođenje”, naveo je Milićević.

Prema njegovim rečima, to će povećati mogućnost zapošljavanja studenata i mladih, primenu inovativnih praksi i inkluziju u obrazovanju.

  • DUSAN

    23.6.2023 #1 Author

    Sjajna vest, da zadržimo ove omladince koji žele da se angažuju malo više.

    Odgovori

  • Boba321

    25.6.2023 #2 Author

    Svaka cast, eu svima pomaze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...