Otvorena treća InterConnect konferencija u PKS

Evropske kompanije traže dobavljače iz Srbije i regiona

PoslovanjeSrbijaU fokusu

17.4.2024 14:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Evropske kompanije traže dobavljače iz Srbije i regiona Evropske kompanije traže dobavljače iz Srbije i regiona
Na trećoj konferenciji InterConnect 2024 u Beogradu okupilo se 17 kompanija iz Nemačke, Slovenije, Švedske i Bosne i Hercegovine, koje, među više od 80... Evropske kompanije traže dobavljače iz Srbije i regiona

Na trećoj konferenciji InterConnect 2024 u Beogradu okupilo se 17 kompanija iz Nemačke, Slovenije, Švedske i Bosne i Hercegovine, koje, među više od 80 firmi iz Srbije i regiona, traže dobavlječe pre svega iz sektora metalske i mašinske industrije, industrije obrade gume i plastike.

„InterConnect je prerastao u svojevrsnu platformu koja je najpraktičniji način da se kompanije iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana što više približe evropskom tržištu i uključe u lance dobavljača“, kazao je na otvaranju skupa direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihajlo Vesović.

On je istakao da srpske i kompanije iz regiona imaju tehnologiju, a mogu da pruže i brzinu i kvalitet isporuke.

„Pred nama su dva dana B2B sastanaka, a sutra će 20 kompanija iz Srbije, koje se budu pokazale kao najkvalitetnije posetiti 17 potencijalnih kupaca iz Evrope“, rekao je Vesović i najavio da će za nekoliko dana PKS objaviti šta je konkretno dogovoreno tokom konferencije.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) kazao je da će Srbija postati članica EU, ističući da pripreme za ulazak u EU nisu samo političke već i ekonomske.

„Zadatak na današnjoj konferenciji je da se povežu firme, proizvodnja mašina i opreme u Srbiji sa kupcima na evropskom tržištu“, ocenio je Hil.

Generalni direktor suorganizatora skupa, kompanije Convestenics Mathhias Loidold kazao je da je konferencija fokusirana na najvažnije industrijske sektore u Srbiji, a to su metalska industrija, industrija plastike i gume, kao i proizvodnja mašina i opreme.

Istakao je da sve kompanije koje su došle da traže dobavljače znaju da ovde imaju priliku da to i ostvare.

„Tih 17 kompanija će danas imati više od 200 sastanaka sa 85 kompanija iz Srbije i regiona“, rekao je Loidold.

Potpredsednik Sektora za nabavke nemačke kompanije PUREM Uve Akerman kazao je da je drugi put na konferenciji koju ocenjuje kao dobar način da se pomogne u transformaciji srpske privrede i proširi saradnja sa zemljama u EU.

Foto: Pixabay.com

„Izuzetna je prilika za nas da se proširi saradnja i na druge dobavljače“, rekao je Akerman i podsetio da Purem, koji se pre svega bavi izradom sistema grejanja za automobilsku industriju, zapošljava više od 10.000 ljudi i ima godišnji obrt od 6,5 milijardi evra.

Predstavnik kompanije TPV Šumadija Zoran Novaković očekuje da će ove godine na konferenciji uspostaviti novu poslovnu saradnju sa nekim kompanijama iz inostranstva.

Naveo je da je prethodna konferencija već omogućila prve kontakte koji su rezultirali prvim majim poslovima.

Među kompanijama koje traže dobavljače pored ostalih su i Hisense Gorenje Europe, Kiekert, COMPLEO, BUFAB, DBW, Tisenkrup Automotive, VIRS i iForm.

Prošlogodišnji InterConnect imao je 110 predstavnika srpskih i kompanija sa Zapadnog Balkana koji su se sastali sa predstavnicima 17 srednjih i velikih kompanija iz Nemačke, Švajcarske, Italije, Švedske i Poljske, a održali su 250 B2B sastanaka.

Kupci su tada obišli 22 kompanije u Srbiji za dva dana, a već su zaključena i dva ugovora.

InterConnect organizuju PKS i firma Convestenics, uz podršku projekta „Velika mala privreda“, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi organizacija ACDI/VOCA.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...