cefta week 2021 okupio više od 300 učesnika

Godina savladavanja prepreka za efikasnu trgovinu

ManifestacijeSrbijaU fokusu

16.12.2021 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godina savladavanja prepreka za efikasnu trgovinu Godina savladavanja prepreka za efikasnu trgovinu
Na centralnom završnom događaju ovogodišnjeg CEFTA Week-a koji je okupio preko 300 učesnika iz sedam članica ove međunarodne organizacije razmatrani su rezultati u 2021.... Godina savladavanja prepreka za efikasnu trgovinu

Na centralnom završnom događaju ovogodišnjeg CEFTA Week-a koji je okupio preko 300 učesnika iz sedam članica ove međunarodne organizacije razmatrani su rezultati u 2021. godini, koja je ujedno i prva godina implementacije Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, s fokusom na unapređenje kretanja robe i usluga kroz CEFTA tržišta.

Kako je navedeno u saopštenju, učinjeni su ozbiljni koraci u približavanju zajedničkom evropskom tržištu uz podršku Evropske komisije i Saveta za regionalnu saradnju.

Makedonski ministar ekonomije Krešnik Bekteši (Kreshnik Bekteshi) otvorio je konferenciju i naglasio CEFTA-in značaj za razvoj regionalnog tržišta i ekonomski oporavak od posledica korona virusa.

„Ove godine smo uspeli da započnemo i završimo važan posao u okviru makedonskog predsedavanja organizacijom CEFTA i implementacije Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište. Na nama je da nastavimo da ispunjavamo obaveze i dalje razvijamo Sporazum kroz stvaranje povoljnih uslova za trgovinu za poslovni sektor i stimulaciju konkurencije. U okviru našeg predsedavanja brojnim CEFTA telima i kroz vođenje pregovora za uspostavljanje mehanizma za rešavanje sporova, unapredili smo slobodan protok robe kroz eliminaciju barijera, ostvarili napredak u slobodnom protoku usluga i unapredili institucionalne kapacitete u okviru CEFTA struktura”, rekao je Bekteši.

Foto: CEFTA

Direktor CEFTA Sekreterijata Emir Đikić naglasio je važnu ulogu sporazuma CEFTA u promociji boljih uslova za
trgovinu u poslednjih 15 godina.

„Studije su pokazale da je CEFTA sporazum doprineo rastu izvoza članica između 40 i 80 odsto. Ono što je sada najvažnije je budućnost i potencijali koje ona donosi, a to je povećanje BDP od oko 6,7 odsto ukoliko CEFTA-u dovedemo do nivoa integracije koji postoji u Evropskoj Uniji. Ove godine smo napravili prve korake u tom pravcu“, rekao Đikić.

Među ključnim dostignućima iz 2021. godine navedeni su promena pravila o poreklu roba, finalizacija odluke o elektronskoj trgovini, usaglašavanje odluka o profesionalnim kvalifikacijama na ekspertskom nivou, napredak u pregovorima vezanim za Dodatni protokol 7 koji predstavlja mehanizam za rešavanje sporova i Odluku o uklanjanju radnih dozvola za lica koja nude usluge i intrakompanijske transfere.

Takođe, na listi je i proširenje zelenih traka na sve prelaze u okviru CEFTA, što je omogućilo brži i bezbedniji protok roba osnovne namere. Otvoren je nov portal koji prikazuje podatke vezane za zelene trake i vreme čekanja na prelazima, što će doprineti još boljoj kontroli trgovinskih politika. Uz to, započet je dijalog o proširivanju inicijative na susedne zemlje, članice Evropske unije (EU).

Na održane tri panel diskusije pod nazivom „Olakšanje trgovine kroz priznavanje sertifikata i procedura”, “Trgovina uslugama i licence, kvalifikacije i dozvole” i “Prava intelektualne svojine u promociji trgovine i investicija” akcenat je stavljen na prepoznavanje programa koji imaju za cilj da integrišu sedam tržišta u jedno i obezbede efikasne i jeftine metode pristupa tržištu od 20 miliona ljudi i konsolidovanoj privredi, vrednoj 120 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...